Majke Srebrenice: Nedostaje uzoraka krvi rodbine ubijenih Srebreničana

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Majke Srebrenice i jučer su se okupile na Trgu Slobode u Tuzli kako bi još jednom uputili jasnu poruku – pravdu nisu dočekale. Osim sporog procesa traženja nestalih majke su istakle da se vrše pripreme za obilježavanje 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice i apelovale na rodbinu ubijenih Srebreničana koji nisu dali krv na Institutu jer kako navode, ima dosta posmrtnih ostataka ali bez uzoraka krvi najbliže rodbine oni ne mogu biti identificirani.

“Ima dosta posmrtnih ostatka, ima negdje oko 80 slučajeva iz kojih se može uzeti uzorak krvi, da te porodice daju krv da se pokopaju te kosti, da se ustanovi čija je kost i da se pokopaju u Memorijalnom centru.”, rekla je Nura Begović, članica Udruženja “Žene srebrenice”

Za ukop su na 25. godišnjicu genocida u Srebrenici, spremni su posmrtni ostaci četiri žrtve genocida čiji su članovi porodica dali saglasnost za ukop i dženazu 11. jula. U Podrinje identifikacionom Centru Tuzla su posmrtni ostaci 82 žrtve čija imena nisu poznata, ali se zna da su žrtve genocida jer su ekshumirane u istim grobnicama u kojima su prethodne žrtve idetificirane. Nažalost, kako je rečeno iz Insituta za nestale BiH, ove 82 žrtve ne mogu biti identificirane jer nema bliskih srodnika od kojih bi bila uzeta krv na DNK analizu.

“Jednostanvo iz nekih razloga iz inostranstva ne mogu da dođu, da uzmu godišnji odmor. Mi bi zamolili te porodice, ne moraju oni doći, neka daju saglasnost Komemorativnom centru, Memorijalni centar to može odraditi, neka se pokopaju te kosti i neka se smire.”, dodala je Begović.