Mali odziv građana na protestima, problema sve više

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Na današnji dan, prije pet godina, u Tuzli su počeli protesti koji su trajali tri dana i koji su doveli do raspuštanja tadašnje izvršne vlasti. Nažalost, poslije završetka protesta, u Tuzli su ostale zapaljene zgrade institucija, poput objekta Soda So u kome je bila smještena Kantonalna Vlada, povrijeđeni građani i problemi koji su vidljivi i danas.

Simbolično je Sindikat solidarnosti TK obilježio ovaj dan mirnim protestima.

Iz Sindikata solidarnosti Tuzlanskog kantona, organizacije koja je nastala poslije ovih protesta i koja je organizator današnjeg okupljanja, navode da građani danas još teže žive, mladi odlaze iz zemlje, problema je više, a rješenja sve manje. Uprkos tome, građani ne dižu svoj glas protiv takvog stanja.

”Mi nemamo nikakve perspektive i zato svi bježe iz ovog apsurdistana. Kad pogledate koliki je odziv građana danas, onda možemo konstatovati da živimo u zemlji blagostanja, da je samo ova šačica nezadovoljnih ljudi došla da protestuje i traži svoja prava”, kaže Sakib Kopić, predsjednik Sindikata solidarnosti TK.

Podsjetit ćemo da su protesti trajali tri dana. Pod pritiskom javnosti, premijer TK je odstupio s te funkcije, kao i ministri iz kantonalne Vlade. Bunt građana se proširio na ostatak Federacije, a iza građana koji su protestovali, ostale su zapaljene zgrade institucija. Nakon mjesec i po formirana je Ekspertna vlada, a poslije nje došle su i nove, koje kako tvrde prisutni na današnjem okupljanju, nisu uradile skoro ništa da poprave stanje.

Problemi sa bivšim radnicima nekadašnjih važnih firmi, za ovih pet godina su se samo nagomilavali. Radnici Fortune iz Gračanice danas su uglavnom na evidenciji Biroa za zapošljavanje, firma je u stečaju.

”Dva radnika kod nas koji su otpušteni, nemaju dinara, nemaju odakle struje plaćati, dolaze da im isključe struju. Eto života radnika Fortune koji su ostali bez posla”, navodi Rabija Hodžić, radnica Fortune d.d. u stečaju.

Jedina svijetla tačka je prošlosedmično formiranje Odbora povjerilaca Fortune koji će pokušati naći najbolje rješenje za ovo preduzeće. Kompanija Konjuh iz Živinica također je u stečaju, a radnici ne vide bilo kakvo rješenje za ovog nekadašnjeg giganta drvne industrije.

”Konjuh je danas u stečaju, već treća godina, nijednog pomaka nismo napravili, tapkamo u vremenu. Pali smo u taj stari Zakon, bez izmjena Zakona o stečaju, to nam je još jedan teret na leđima”, kaže Mujo Gavranović, bivši radnik Konjuha.

Pored Fortune i Konjuha, slično je sa drugim preduzećima poput Livnice čelika Tuzla, Polihema ili Aide.

”Sa firmama i industrijom vidite šta je. Načelnik Općine Kalesija kupi Livnicu za 14 miliona KM, a evo imamo informaciju da je prodaje za 40 miliona KM. Samo kod preprodaje, iz ruke u ruku, bez imalo truda i muke, a to je navodno ljevičar, zaradio je 26 miliona KM. Eto kako se postaje milioner. Tako su nam kroz stečajne postupke, uništena sva preduzeća”, riječi su Kopića.

Istina je da je bilo određenih pomaka, pa je tako proizvodnja pokrenuta u tvornici deterdženata Dita koja danas radi punim kapacitetom, kao i nekadašnjoj Tvornici transportnih uređaja Tuzla. Sa današnjeg okupljanja poručeno je da je vrijeme za drugo poluvrijeme utakmice koja je počela 2014. godine. Međutim, sami građani se moraju mijenjati, ako žele bolje sutra.