Maloljetnicima koji krše zakon u TK uskoro alternativne mjere umjesto zatvora?

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Više od 500 maloljetnika sa područja Tuzlanskog kantona 2016. godine bilo je u sukobu sa zakonom. Taj sukob ogleda se u kršenju zakonskih mjera zbog kojih maloljetnici najčešće budu krivično gonjeni i procesuirani. Upravo ovakvom načinu izricanja mjera želi se stati u kraj. Stručnjaci smatraju da maloljetnicima trebaju biti izrečene alternativne mjere koje bi ih usmjerile na pravi put, tj. put bez kriminala.

„Ono o čemu mi danas pričamo jeste skretanje pažnje odnosno akcentiranje na alternativne mjere odnosno izbjegavanje krivičnih sankcija, a sve kako maloljetna osoba na sebi ne bi nosila „žig“ i bila spriječena da u kasnijem životnom periodu adekvatno obavlja svoj posao ili uopšteno da bude prepoznata u zajednici kao kriminalac.“ – kazala je doc. dr. Lejla Kuralić Čišić, šefica Katedre poremećaji u ponašanju na Univerzitetu u Tuzli.

Ovakav sistem rada prepoznale su i nadležne institucije koje se bave problemom maloljetničkih prekršaja. Ističu da bi se alternativnim mjerama zasigurno smanjio broj maloljetnih delinkvenata.

„Individualni preventivni tretmani koji se provode u samom Centru pokazuju dobre rezultate i da kažemo da sam kvalitet rada govori dovoljno o tome da svi oni koji su prošli preventivne tretmane po našim nekim evidencijama se ne pojavljuju u daljim statistikama kada je u pitanju počinjenje krivičnih djela.“ – kazao je Emir Huskić, pomoćnik direktora za izvršenje odgojne mjere u Odgojnom centru TK.

U kantonalnom Odgojnom centru na izvršenju odgojne mjere trenutno borave tri maloljetnika, dok ih je isto toliko na individualnim preventivnim tretmanima. Aktivnosti koje se tiču izmjena u provođenju zakonkih mjera, osim kantonalnog Odgojnog centra podržalo je i Pravosuđe TK.