Mandić: Preporuke temelj borbe protiv širenja koronavirusa

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Predstavnik Ureda Svjetske zdravstve organizacije u BiH Mirza Palo pohvalio je angažman zdravstvenih profesionalaca u Federaciji BiH u lancu borbe protiv širenja koronavirusa, te kazao da su sve mjere poduzete na vrijeme.

U slučaju prvog registriranog slučaja u Federaciji BiH zdravstveni sistem dobro je, kaže, odradio svoj posao, a istaknut je i visok stupanj odgovornosti i oboljele osobe koja je ispoštovala kompletnu proceduru. Nadati se, kaže, da će tako i ostati.

”Svjetska zdravstvena organizacija u redovnom je kontaktu s Federalnim ministarstvom zdravstva da pomogne i asistira po svakom pitanju”, naglasio je na konferenciji za novinare.

Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić ponovo je apelirao na stanovništvo da redovno provodi ličnu i kolektivnu higijenu, savjetovao izbjegavanje prisustva velikim javnim skupovima i upozorio na važnost poštivanja i drugih preporuka kriznog štaba FMZ.

”Ma kako se činile jednostavnim te preporuke, u biti, čine temelj naše borbe protiv širenja koronavirusa”, naglasio je.

Na području Federacije BiH u ponedjeljak je potvrđen prvi slučaj bolesti izazvane koronavirusom (COVID-19), te se poduzimaju sve potrebne protuepidemijske mjere. Radi se o ženskoj osobi srednje životne dobi, koja se vratila sa porodicom iz Italije. Članovi njene porodice pod zdravstvenim su nadzorom i nad njima će biti provedena dijagnostika. Zaražena osoba je ispoštovala kompletnu proceduru koju su joj naložili već na graničnom prijelazu, na kojem je ušla u BiH.

U FBiH provode se, u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) a po Naredbi Kriznog štaba FMZ, mjere pojačanog epidemiološkog nadzora na graničnim prijelazima, ali i unutar FBiH s ciljem ranog otkrivanja mogućih slučajeva COVID-19.

Stručnjaci stanovništvu preporučuju da paze na svoje i zdravlje ljudi oko sebe. Ruke treba često i temeljito prati sapunom i vodom (najmanje 20 sekundi) ili sredstvima za čišćenje ruku na bazi alkohola (min.69%). Potrebno je držati distancu od najmanje jedan metar između ljudi, posebno onih koji kašlju i kišu. Izbjegavati dodirivati oči, nos i usta rukama. Prilikom kašljanja ili kihanja treba prekriti usta i nos (unutarnjom stranom lakta ili jednokratnom maramicom) nakon korištenja odmah baciti maramicu u kantu za otpatke i oprati ruke.

Pridržavanje navedenog znači zaštitu ljude oko sebe od virusa koji izazivaju prehladu, gripu i COVID-19.

(RTV Slon/Fena)