0.5 C
Tuzla
07.12.2023.

Manifestacija “Dani evropskog naslijeđa u BiH” u JU BKC TK Tuzla

JU Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona planiranim događajima za 25. i 26. septembar 2020. godine, zajedno sa partnerima obilježava Dane evropskog naslijeđa u Bosni i Hercegovini. Manifestacija, čiji je pokrovitelj Ministarstvo za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona počinje svečanim otvaranjem tematske izložbe Harija Ejubovića i Faruka Ibrahimovića, u Velikoj galeriji BKC TK u petak u 19 sati.

Manifestacija Dani evropskog naslijeđa se organizira u evropskim zemljama i ima za cilj privući pažnju javnosti na potrebu i obavezu očuvanja zajedničke evropske baštine, a svoj doprinos  i ove godine će dati JU Bosanski kulturni centar TK u partnerstvu sa Muzejom Istočne Bosne.

„Mi smo se odlučili da u vrijeme pandemije COVID 19, obzirom da je kultura oštećenja da je na ovaj način pokrenemo ponovo a da ujedno ukažemo i na značaj zaštite nasljeđa. Dani evropskog nasljeđa održavaju se u 50 zemalja Evrope i mislimo da se treba svake godine obilježiti nekom manifestacijom“, izjavila je Mirela Ibrahimović Mehanović, v.d. direktora JU BKC TK. 

Vesna Isabegović, muzejski savjetnik JU Muzej Istočne Bosne Tuzla objasnila je da se kroz ove manifestacije i uopšte kroz interes Evrope i Svijeta za kulturno nasljeđe da se kroz zakone reguliše kulturno nasljeđe dovodi do toga da kulturno nasljeđe ne pripada samo pojedinim narodima i grupama, nego cijelom čovječanstvu.

U sklopu izložbe će biti predstavljene umjetničke fotografije spomenika kulture Bosne i Hercegovine Faruka Ibrahimovića, te slike, instalacije i objekti autora Harija Ejubovića, inspirisani motivima bogatog kulturnog naslijeđa Bosne i Hercegovine i Evrope.

„Radimo u različitim materijalima i različitim medijima. Faruk se predstavlja fotografijom, ja se predstavljam slikama, objektima, asanblažom i mislim da će publika biti zadovoljna i da će uživati u našoj postavci“, izjavio je Hari Ejubović, rukovodilac galerijsko – scenskih poslova JU BKC TK.  

Faruk Ibrahimović, fotograf, autor izložbe kaže da je kulturna baština u BiH bogata.

“Za ovu prigodu odabrali smo dvije teme, to su nišani i stećci i imamo nekoliko spomenika koji su rađeni u novije vrijeme“, izjavio je Ibrahimović. 

Podršku o obilježavanju Dana evropskog naselja dalo je i Minsitarstvo za kulturu sport i mlade kojem je cilj da kroz javne ustanove reaktivira kulturna dešavanja na području Tuzlanskog kantona.

„Izuzetno bogato imamo nasljeđe i želimo da skrenemo pažnju građanima Tuzlanskog kantona i da pokušamo što adekvatnije u narednom periodu da obezbijedimo budućim generacijama nasljeđe koje smo mi dobili od svojih predakam, da ga očuvamo i predamo budućim generacijama“, poručio je Srđan Mićanović, ministar za kulturu, sport i mlade TK. 

Drugi događaj u okviru ove manifestacije bit će stručno predavanje i panel diskusija za uposlenike ustanova kulture sa područja Tuzlanskog kantona. Predavanje i panel diskusija će se održati 26. septembra u Plavoj sali JU BKC TK sa početkom u 12 sati. Uvodničar će biti Aida Bičakčić, saradnik za historiju umjetnosti u Komisiji za učuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, a moderator je Benjamin Bajrektarević, stručni saradnik za fundus umjetnina i kulturnu baštinu JU BKC TK. Prisustvo događajima je slobodno uz poštivanje izrečenih epidemioloških mjera koje se odnose na okupljanje u zatvorenim prostorima.

Vezane vijesti

TUZLA