Manji bh. entitet proslavlja neustavni Dan RS –a

 

Manji bh. entitet 9. januar proslavlja kao Dan Republike Srpske uprskos činjenici da je čak tri putra ovaj datum proglašen neustavnim od strane, prvo Ustavnog suda tadašnje Republike Bosne i Hercegovine, a zatim i Ustavnog suda BiH. Njegovo obilježavanje bilo je povod za referendum u RS, čije rezultate je, Ustavni sud, također poništio. Ipak, zvaničnici RS smtraju da je ovo najznačajniji dan u ovom entitetu, a tako je obilježen i širom Republike Srpske.

 „Ponosni smo zato što je Republika Srpska nastava prije rata. Ona je zapravo jedina u okviru BiH koja je nastala prije rata i zato mnogima i smeta taj 9. januar. Drugi su nastojali tokom ratnih sukoba kao što je to slučaj sa Federacijom, a nakon toga i cijela BiH danapnja kakava jeste takođet“, izjavila je Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske.  

Predstavnici Bošnjaka u organima vlasti entiteta RS i ove kao i ranijih godina izražavali su negodovanje zbog činjenice da je nastavljeno s obilježavanjem neustavnog i diskriminirajućeg 9. januara kao “dana RS“. Potpredsjednik RS –a Ramiz Salkić istakao je da je deklaracijom usvojenom 9. januara 1992. godine započela realizacija plana za Bosnu i Hercegovinu i realizacija zločinačke politike, čije su posljedice progon, silovanja, ubistva, logori, masovne grobnice, terorisanje, udruženi zločinački poduhvat i genocid”.

Ove sudski dokazane i presuđene činjenice trebale bi obavezati današnju vlast u entitetu na katarzu i distanciranje od zločina i zločinaca, te iskazivanje pijeteta prema žrtvama i njihovim porodicama. Distanciranjem od zločina i zločinaca, oni najveću korist čine sebi i građanima koje predstavljaju, a nastavkom obilježavanja 9. januara, oni najveću štetu čine sebi i građanima koje predstavljaju, jer ostaju zarobljeni u čvrstom zagrljaju kolektivne odgovornosti za teške zločine, uključujući i genocid, kazao je Salkić.  

Vrijedi napomenut da su u to vrijeme na čelu RS-a su bili Radovan Karadžić, Biljana Plavšić i Momčilo Krajišnik. Žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne kaznene sudove u Hagu Karadžića je osudilo na doživotnu kaznu zatvora. Proglašen je krivim za genocid, zločine protiv čovječnosti, za etničko čišćenje Muslimana i Hrvata u BiH, za višegodišnje teroriziranje Sarajeva i za uzimanje pripadnika UN-a za taoce. Momčilo Krajišnik, osuđen je na 27 godina zatvora zbog učestvovanja u etničkom čišćenju. Biljana Plavšić, osuđena je na 11 godina zatvora zbog učestvovanja u progonu nesrpskog stanovništva i podržavanja kampanje etničkog razdvajanja.