15.5 C
Tuzla
13.08.2022.

MCP BiH o nabavci vakcine – U prvi plan treba staviti sigurnost

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine prati aktivnosti koje provode države Evropske unije kao i zemlje regiona, a koje se odnose na nabavu vakcine za sprječavanje Covid-19 zaraznog oboljenja.

Podsjećaju da Bosna i Hercegovina nije država Evropske unije, pa se na nju i ne odnose aktivnosti koje se provode u EU državama i putem njihovih mehanizama.

– Svjesni činjenice da su neke od zemalja regiona stupile u izravne pogodbe s proizvođačima, pored mehanizama u koje su uključene, nadležne zdravstvene institucije, u trenutku ovoga obraćanja, iskazale potrebe koje se vrše isključivo putem COVAX mehanizma. Mišljenja smo da, imajući u vidu značaj vakcine i potrebe poštivanja svih neophodnih procedura, u prvi plan treba staviti sigurnost, što COVAX jamči – navode iz Ministarstva civilnih poslova.

Ministarstvo civilnih poslova BiH je potpisalo Ugovor između Bosne i Hercegovine i Globalnog saveza za vakcine o nabavi vakcine za žitelje BiH, i to je jedini mehanizam nabave vakcine u kojem u ovom trenutku sudjeluje Bosna i Hercegovina.

Dakle, Bosna i Hercegovina će imati iste mogućnosti za nabavu vakcine kao i ostale zemlje potpisnice Ugovora, ukupno 186 zemalja, i u narednom razdoblju se očekuju daljnja obavještenja Svjetske zdravstvene organizacije, Globalne alijanse za vakcine (GAVI) i Koalicije za inovacije pripravnosti na epidemiju (CEPI) o potencijalnim proizvođačima vakcine i rokovima za isporuku.

Ministarstvo civilnih poslova je sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Federalnim ministarstvom zdravstva i Odjelom za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta usuglasilo međusobna prava i obaveze. Naručeno je 1.232.000 doza potencijalne vakcine za 20 posto populacije uz sveobuhvatni prosjek cijena po dozi od 10,55 američkih dolara.

Multisektorski pristup će biti u izravnoj vezi sa svim budućim aktivnostima u sklopu COVAX inicijative kojima će se težiti optimalnoj mjeri koja se sa jedne strane odnosi na potrebu što hitnijeg dolaska cjepiva u BiH, kao jednog od glavnih alata u borbi protiv COVID-19 zaraznog oboljenja, a sa druge strane na potrebu pravilnih i potrebnih procedura odobravanja, ulaska, skladištenja i transporta vakcine u BiH, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

POSLJEDNJE DODANO