Međunarodna saradnja: Domovi penzionera Tuzle i Bijelog Polja zajedno apliciraju na IPA fondove i fondove EU

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Domovi penzionera Tuzle i Bijelog Polja zajedno će aplicirati na IPA fondove i fondove EU. Rezultat je to danas potisanog sporazuma o međunarodnoj saradanji JU Dom penzionera Tuzla, JU „Dom starih“ Bijelo polje, te dvije nevladine organizacije, „Eko zeleni“ TK i „Euromost“ iz Bijelog Polja. Ovi projekti prekogranične saradnje donijet će mnogobrojne benefite.

„Ovaj sporazum podrazumijeva razmjenu iskustava naše primarne djelatnosti, a to je smještaj i briga starih i nemoćnih osoba, kao i zajedničko apliciranje na projekte IPA fondova i fondova Evropske Unije. Sporazumom i saradnjom želimo osnažiti dvije javne ustanove, te pokušati lakše i što boljim projektima osigurati sredstva iz pomenutih fondova, kako bi našim korisnicima obezbijedili što bolje uslove“ – kazao je Mirsad Bakalović, direktor JU „Dom penzionera“ Tuzla.

Voda i zrak ne poznaju granice, istakao je Muhamed Omerović, predsjednik „Eko zelenih“ TK, naglasivši da se u skorijoj budućnosti nada da će potpisivanju sličnih ugovora prisustvovati udruženja i ustanove iz Srbije i Hrvatske. Crna Gora napredovala je kada je u pitanju ekologija i sa svojim ljepotama poznata je kao ekološka država. S toga jedan od ciljeva projekta prekogranične saradnje jeste da i Bosna i Hercegovina postane ekološka država.

Uključivanje mladih osoba u ovakav projekat znači osnaživanje najosjetljivije kategorije društva, što je jedan od ciljeva ovog projekta. Dijana Knežević, zamjenica direktora „Doma starih“ Bijelo Polje, kazala je da sporazum ima za cilj učvrstiti već uspostavljenu saradnju dvije ustanove koje se bave istom djelatnošću.

„Potpisivanje sporazuma predstavlja čvrstu i uspješnu prekograničnu saradnju dvije ustanove, a cilj nam je isti. To je podizanje kvaliteta usluga koje pružamo našim korisnicima” – istakla je Dijana Knežević, zamjenica direktora „Doma starih“ Bijelo Polje.

Na ovoj svečanosti prisustvovali su i mladi iz Tuzle i Bijelog Polja, koji su učestvovali u panel diskusiji o temi „Ekologija, socijalna inkluzija i briga o mladima u svojoj sredini“.

Mladi iz ova dva grada družit će se naredna tri dana u Tuzli, a organizirat će i izradu zajedničkog programa za korisnike ova dva Doma penzionera. Povodom 1. oktobra, Međunarodnog dana starih osoba, mladi Tuzle i Bijelog Polja u nedjelju će priredit program za korisnike “Doma penzionera„ Tuzla.