Međunarodna sedmica djeteta: Porazni rezultati, 48 posto djece u BiH trpi nasilje

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Oko pet stotina mališana iz devet Općina Tuzlanskog kantona i Republike Srpske danas su uz igru i druženje naučili važne životne lekcije, ali I poslali jasne poruke da su svi vrijedni pažnje i da žele svijet bez nasilja. Kroz set igara koje su danas već uveliko zaboravljene, poslali su jedinstvenu poruku djevojčicama i dječacima u Bosni i Hercegovini.

“Mnogo je lijepo, baš sam se lijepo zabavila. Radovi su predivni. Sad smo igrali ledenog čiče, sad igramo frizbija. Sve je zabavno. Ja bi poručila da ako vidite da se neko tuče, ako ne možete pomoći, pozovite policiju, nemojte snimati, pozovite nekoga. Ako već možete pomoći, pomozite. Nemojte samo gledati i ignorisati.”, rekla je Helene Panić, učenica V razreda OŠ Petar Petrović Njegoš Doboj.

“Voljela bi da im pošaljem poruku, da uvijek budu drugari, da se zajedno družimo. Nije bitna vjera, treba uvijek da budemo dobri prema drugima”, rekla je Jovana Panić, učenica V razreda OŠ Petar Petrović Njegoš.

Prema nedavno objavljenim podacima američkih studija, zanemarivanje čini 35 do 60 posto svih oblika nasilja nad djecom. Podaci za Bosnu i Hercegovinu su poražavajući, čak 48 posto djece trpi zanemarivanje. Učiteljica iz Osnovne škole Petar Petrović Njegoš Bojanić iz Doboja mišljenja je da dječije čarke u ranom periodu mogu prerasti u nasilje kojem je u većini slučajeva prethodilo zanemarivanje djece. Zbog toga je bitna saradnja roditelja i prosvjetnih radnika, kao i neizostavna podrška institucija i države.

“Velika je uloga roditelja, s tim da su roditelji slabi na djecu i danas misle da je to lijepo i da treba tako djeca da rade, da bi sebe odbranili. ali mi danas, i psiholozi, direktori i pedagogozi pokušavamo da smanjimo takav stav i kod roditelja, da shavte da ne može tako.”, rekla je Nataša Garić, učiteljica u OŠ Petar Petrović Njegoš Bojanić Doboj.

Dosadašnja praksa i razgovori sa pedagozima i psiholozima iznjedrili su korisnu smjernicu i podatak da zapravo razvoj empatije i toleranicje kod djece igra bitnu ulogu za rast i razvoj zdrave odrasle osobe. Ova World Vision-ova globalna kampanja ima za cilj da podigne svijest i prevenira stopu zanemiranja djece u BiH.

“Ovaj današnji događaja je jedan od koraka ut om rpocesu da pružimo djeci priliku da izađu iz svojih zajkednica, da se druže, da upoznaju drugo i drugačije, da razviju empatiju za drugog kako bi radili na pozitivnims tavovima i izgradili bolje drutvo, kohezivno društvo na nivou Bosne i HErcegovine.”, rekla je Anesa Muhović, menadžerica Programa za Tuzlansku regiju World Vision BiH.

World Vision već godinama unazad blisko sarađuje sa vladinim sektorom, lokalnim zajednicama i usmjereni su ka najosjetljivoj kategoriji stanovništva. Upravo zanemarivanje ili nedostatak brige ili nadzora u odrastanju djeteta u mjeri koja znatno utiče na djetetov razvoj može nanijeti veliku štetu. Zanemarivanje je uglavnom pasivno, bez namjere da se djetetu učini šteta ili da se ono povrijedi. No, ako se čini sa namjerom onda je riječ o zlostavljanju.