Međunarodni aerodrom Tuzla sutra otvara vrata za putnike: Planirano sedam letova

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Pandemija korona virusa obustavila je letove u cijelom svijetu, a posljednji let sa Međunarednog aerodroma Tuzla obavljen je 17. marta. Dugo se čekalo na odobrenje Vijeća ministara, a prvi letovi nakon otvaranja granica planirani su za sutra. Tako će iz Tuzle u 6:10 poletjeti Wizz Air-ov avion za Beč, u 6:45 za Berlin, u 9:30 za Meminngen, a u 11:55 za Eindhoven. U 9:00 sletjet će avion iz Beča, a u 10:55 avion iz Berlina.

„Juni će započeti sa 14 destinacija, a u julu se ponovo vraća redovna linija za Vekše Švedska i uvodi se nova linija za Salsburg u Austriji, koja započinje sa letovima 2. jula“, izjavila je Edina Šišić, rukovodilac sektora saobraćaja na MAT-u. 

Odlukom Vijeća ministara BiH ulazak bez dodatne papirologije dozvoljen samo državljanima BiH, Srbije, Crne Gore i Hrvatske. Za sve ostale putnike koji ulaze u BiH do 16. jula na snazi će biti određene restrikcije. 

„Mogu da uđu u BiH samo ukoliko dolaze u poslovne svrhe, moraju imati poslovno pismo kao i negativan test na korona virus od nadležne institucije države iz koje ulaze“, kazala je Šišić. 

Savjetuje se putnicima iz BiH da na putovanja ne polaze prije nego se u ambasadi zemlje u koju planiraju otići raspitaju o uslovima ulaska. U zemlje EU mogu ući samo bh. državljani koji posjeduju boravišnu vizu, dok turistička putovanja u smislu posjete rodbini u zemlje EU nisu dozvoljena. Svi koji namjeravaju putovati sa Međunarodnog aerodroma Tuzla na aerodrom trebaju doći minimalno dva sata i petanaest minuta prije predviđenog vremena polijetanja, kako bi imali dovojno vremena za obavljanja svih procedura ( registracija putnika i prtljaga, carinska i pasoška kontrola), a u ostalim preporukama se navodi:

– Mole se putnici da se pridržavaju svih preventivnih mjera u cilju sprečavanja širenja COVID– 19

– U terminalnu zgradu Međunarodnog aerodroma Tuzla moguć je pristup samo osoblju aerodroma, članovima posade, putnicima i osobama koje su u pratnji putnicima sa ograničenom pokretljivošću koji zahtijevaju pomoć prilkom registracije putnika i prtljaga;

– U cilju sprečavanja širenja COVID-19 putnici su dužni da održavaju socijalnu distancu (1,5 m)- te se mole da poštuju za to predviđene oznake na podu.

– Obavezno je nošenje maske za lice koje je potrebno mijenjati svaka 4 sata tokom boravka u terminalnoj zgradi

– Svi putnici će biti podvrgnuti provjeri tjelesne temperature prije ulaska u terminalnu zgradu;

– Mole se putnici da prilikom preuzimanja prtljaga odmah napuste zgradu aerodroma.