10 C
Tuzla
04.10.2022.

Međunarodni dan demokratije – BiH na 91. mjestu svjetske liste demokratskih država

Pojam demokratije i demokratskog prava nešto je što svakodnevno slušamo, i nešto za šta se i dan danas borimo. Generalna skupština Ujedinjenih nacija prije 15 godina proglasila je 15. septembar kao Dan borbe za ostvarenje demokratskih ideala. Tada je potvrđen stav da je “demokratija univerzalna vrijednost, zasnovana na slobodnoj volji naroda da odrede svoj politički, ekonomski, kulturni i društveni sistem i u potpunosti učestvuju u svim aspektima života. Demokratičnost nekog društva procjenjuje se po kriterijima koji su podijeljeni u četiri kategorije.

Demokratske države njih ima 28, države djelimične demokratije njih 56, hibridne države kojih ima 51 i autokratski sistemi njih ima 52”, kazao je Izudin Hasanović, profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Tuzli. 

Nažalost, Bosna i Hercegovina spada u hibridne države. To u prevodu znači da nije demokratska, a najveći problem ove kategorije je zapravo smanjen rejting u svijetu posebno kada je u pitanju ulaganje u investicije, jer se hibridne države karakterišu kao nepoželjne za prosperitet i razvoj.

”Nemaju svi građani pasivno-aktivno građansko pravo, ne izlaze svi građani na izbore, zatim javne nabavke što dovode do velikog stepena korupcije. Ako se ne preduzme nešto, a prije svega primjena ovog zakona u praksi, znači funkcionalna demokratija a ne samo formalna, da će BiH prerasti u ovu posljednju kategoriju”, navodi Hasanović.

Također, neki od kriterija koji mjere demokratiju nekog društva su između ostalog vladavina zakona, slobodni i pošteni izbori, sloboda medija, korupcija, poštivanje ljudskih prava. Izborni zakon koji je Bosni i Hercegovini nametnuo visoki predstavnika Christian Schmidt po mišljenju profesora Hasanovića donio bi šansu da naša država napreduje.

”Uslov je usvajanje ovih zakona i nije slučajno što EU zahtijeva te zakone, oni su ključ i šansa da BiH napreduje i usvajanjem tih zakona smanjit će se stepen korupcije, a vrlo brzo bi dobili i kandidatski status EU”, navodi Izudin Hasanović, profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Tuzli.

Kada je u pitanju demokratija, Bosna i Hercegovina se nalazi na 91. mjestu svjetske liste demokratskih država. Kada su u pitanju zemlje u regionu, najbolje su rangirane Slovenija i Hrvatska. U Evropi su najbolje rangirane Danska, Finska, Norveška i Njemačka.

POSLJEDNJE DODANO