Međunarodni dan ljudskih prava: Udruženje žena Romkinja danas na Trgu slobode organizuje uličnu akciju

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Udruženje žena Romkinja “Bolja budućnost” grada Tuzla u okviru globalne kampanje 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja organizuje uličnu akciju-performans na Međunarodni dan ljudskih prava. Ulična akcija -performans će se održati danas na Trgu slobode sa početkom u 12 sati.

Međunarodni dan ljudskih prava obilježava se na dan kada je potpisana Opća deklaracija o ljudskim pravima 1948. i po prvi puta u historiji čovječanstva priznato pravo svih ljudi na “život, slobodu i sigurnost… bez ikakvih razlika”.

”Simboličnim organizovanjem ovog događaja na dan ljudskih prava želimo skrenuti pažnju javnosti na položaj Romkinja u BiH. Romkinje kao i sve druge žene u BH društvu se nalaze u težem položaju od muškaraca u pitanju zapošljavanja, obrazovanja,političkog učešća, znatno su češće žrtve nasilja ali i u svim drugim sferama života teže ostvaruju svoja prava. Međutim, Romkinje pored svega navedenog suočavaju sa široko rasprostranjenom diskriminacijom i stereotipima koji ih stavljaju na same margine društva,” saopćili su iz Udruženja žena Romkinja Bolja budućnost.