6 C
Tuzla
25.09.2022.

Međunarodni dan mira obilježen i u Tuzli

Mir počinje sa mirom u sebi, kako se mi unutra osjećamo, na koji način se ophodim prema sebi na koji način komuniciramo sa sobom, tako će se reflektirati i u procesu komuniciranja sa drugim ljudima, rečeno je na današnjem okruglom stolu o temi “(Ne) kultura dijaloga kao preduslov (ne) mira”. Članovi Mreže nenasilne komunikacije željeli su na Međunarodni dan mira, 21. septembar  naglasiti način svakodnevne komunikacij, i njenog odražavanja na kvalitet života ljudi.

“Kultura dijaloga je za nas preduslov mira ukoliko ne naučimo komunicirati na način koji će podržavati drugog i drugačijeg, istovremeno zastupati nas, mislim da su nam šanse, mda živimo u nekom beskonfliktnom društvu jako male”  kaže Selma Teparić, članica Mreže nenasilne komunikacije.

” Mi zaista živimo u nekom vrmenu prekrivenog nasilja, agresivnosti  i u verbalnom i fizičkom smislu, svjedoci smo različitih teških priča koje nas okružuju i vrlo je bitno da mi osvijestimo način kako komuniciramo na koji naičn pričamo, govorimo, kako bi smo mogli graditi jednu drugačiju sliku jedan drugačiji odnos sa svima i sa sobom” istakla je Marica Lazić, predsjednica Mreže nenasilne komunikacije.

Značaj mira i ispravne komunikacije sa sobom i drugima, bitna je za sve životne dobi i prilike, ali su članovi Mreže za nenasilne komunikacije željeli o ovoj temi čuti i glas mladih. Organizovan je konkurs literaranih radova za srednjoškolce o temi “ Nema puta do mira, mir je put”

“Ono što smo mogli zaključiti jeste da imaju jako puno nesigurnosti u ovom našem društvu i da je za njih mir nešto što nije sigurno , ne ovisi o njima i nisu sigurni da li će ga imati sutra, što je  za nas bilo sve iznenađujuće obzirom da su to sve djeca, koja su rođena u nekom mirnodobskom periodu, ali pretpostavljam, zbog raznih transgeneracijskih trauma i oni imaju takve stavove i mišljenja” ističe Selma Teparić, članica Mreže nenasilne komunikacije.

Učešće na konkursu za literarne radove uzela je i Ena Fazlić, učenica Gimnazije ” Meša Selimović” iz Tuzle , koja je kako kaže pisala o svom unutrašnjem miru

“Sve ovo što se dešava od politike i nemira sa migrantima sa ovim ostalim stvarima ne čini me sretnom nimalo i zbog toga dosta ljudi odlazi iz BIH, baš zbog tog nemira, što nemamo taj osjećaj sigurnosti.Nadam se da ćemo koliko toliko svi zajedno bar mi mladi održati taj mir u svim sferama društva” kaže Ena Fazlić.

Osim okrulog stola i proglašenja najboljih literarnih radova, održana je i radionica za srednjoškolce o temi “Dijalogom do mira”. Svjetski dan mira obilježava se svake godine 21. septembra. Ustanovila ga je Generalna skupština Ujedinjenih nacija 1981. godine u svrhu obilježavanja i jačanja ideala mira među svim narodima i državama, a Rezolucijom Ujedinjenih nacija iz 2001. godine proglašen je danom nenasilja i prestanak neprijateljstava na svjetskom nivou.

POSLJEDNJE DODANO