5.5 C
Tuzla
07.12.2022.

Međunarodni dan podcast-a: Slavimo ga uz serijal „Tuzla calling“ !

Diljem svijeta danas se slavi moć podcast-a, forme koja po nezvaničnoj definiciji označava emisiju ili program koji je dostupan u digitalnom formatu za preuzimanje preko interneta.

Podcast je digitalna datoteka koja sadržava audio ili audio-video zapis koji se distribuira putem mreže  koristeći RSS  tehnologiju, a namijenjen je gledanju (ili slušanju) na mobilnim i prenosnim uređajima.

Naziv podcast je složenica riječi POD (Playable On Demand) i engleske riječi broadcast. Video podcast se još naziva i vidcast, a osobe koje se bave podcastingom se nazivaju podcasteri. RSS agregatori specijalizirani za skidanje Podcasta zovu se Podcatcheri.

Jednostavno rečeno, riječ je o govornoj formi zabave, pružanju naučnog objašnjenja određenih tema ili analizi i komentarisanju teme koja je povezana sa različitim oblastima stručnosti gosta.

Podcast je sada popularna i uobičajena metoda zabave i komunikacije. Međutim, i dalje spada u relativno novu vrstu tehnologije.

Fun facts o podcastima ili kako je sve počelo

Prvim snimljenim podcastom ikada se smatra Daily Source Code, koji je objavljen u augustu 2004. godine.

U roku od mjesec dana nakon emitovanja ovog podcasta, New York Times piše na ovu temu i spominje da se podcasti već snimaju po celom svetu. U novembru 2004. godine, tokom BloggerCon konferencije, jedan od prvih „poznatih“ programera, Adam Curry je držao predavanje o temi “audio bloging”, kada je iskoristio priliku da priča i o podcast formi. Tokom istog mjeseca, pokrenuta je prva platforma za podcast hosting, pod nazivom Libsin. Prve podcast dnevne vijesti pokrenute su 2005. godine, a zatim je u junu iste godine, Steve Jobs je objavio da će, u tada novoj verziji 4.9 iTunes-a, biti ponuđen cijeli ‘katalog’ podcast emisija u sklopu nove aplikacije pod nazivom ‘Podcasts’. U decembru iste godine, izraz „podcast“ je bio proglašen za riječ godine u američkom riječniku Oxford.

Ispostavilo se da je Steve Jobs odnosno Apple prepoznao kvalitet i moderno jer je 2014. godine, Apple imao više od milijardu pretplatnika podcasta, a taj broj i dalje raste, objavljeno je na stranici infostudhub.rs

„Tuzla calling“ – prvi videopodcast RTV Slon, druga sezona starta uskoro!

Podcasti i podcasting evoluirali su tokom godina, a 2020. godine i RTV Slon pridružio se zajednici podcasta te smo našoj publici ponudili videopodcast pod nazivom „Tuzla calling“.

U prvoj sezoni ovog, prema vašim ocjenama uspješnog serijala producirali smo 60 epizoda i isto toliko priča o Tuzli – gradu i ljudima, koje ste mogli pratiti na YouTube kanalu RTV Slon, Soundcloud nalogu, društvenim mrežama, te nešto kasnije i u programu TV Slon.

Pozivamo vas da posjetite našu playlistu i poslušate i pogledate epizode koje ste možda propustili.

Sve epizode dostupne su na LINKU sasvim besplatno!

No, to nije sve! Uskoro vas očekuje druga sezona videopodcasta „Tuzla calling“. Pripremamo vam pregršt novih sjajnih priča koje nećete željeti propustiti. Uskoro objavljujemo detaljnije informacije!

Hvala vam što nas pratite!

 

POSLJEDNJE DODANO