Međunarodni dan svjesnosti o opasnosti od mina i pomoći u protivminskoj akciji

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Ministarstvo civilnih poslova u BiH, u saradnji s Komisijom za deminiranje u BiH i Centrom za uklanjanje mina u BiH, a uz podršku Ambasade Švajcarske u BiH i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija BiH, organizuje danas u Sarajevu obilježavanje Međunarodnog dana svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protivminskoj akciji.

Događaj će pratiti izložba “Moj život s minama” koja prikazuje portrete predstavnika vlasti za protivminsku akciju, deminera, žrtve mina i drugih ljude uključenih u rješavanje ovog problema u Bosni i Hercegovini.

Prisutni će imati priliku da se informišu o tekućim projektima u protivminskom djelovanju, uključujući projekte i inicijative koji se realizuju uz finansijsku podršku Evropske unije, i budućim koracima vezanim za implementaciju nedavno usvojene Strategije protivminskog djelovanja BiH za period 2018-2025.

Medijima će se obratiti ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, ambasadorica Švajcarske Andrea Rauber Saxer, rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija u BiH Sezin Sinanoglu i glavnokomandujući EUFOR-a General Major Martin Dorfer, najavljeno je iz Centra za uklanjanje mina u BiH.

(RTV Slon/Fena)