7.8 C
Tuzla
07.12.2022.

Međunarodni posmatrači: Izbori u BiH su bili konkurentski, ali i dalje postoji zabrinutost zbog neuspjelih reformi

Opći izbori u Bosni i Hercegovini bili su dobro organizovani i konkurentski uz poštovanje temeljnih sloboda tokom kampanje. Međutim, neuspjeli reformski napori, široko rasprostranjeno nepovjerenje u javne institucije i retorika koja izaziva etničke podjele i
dalje obilježavaju izborno okruženje, rekli su međunarodni posmatrači u današnjoj izjavi.

Zajednička posmatračka misija Ureda OESS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), Parlamentarna skupštine OESS-a (OSCE PA), Parlamentarna skupštine Vijeća Evrope (PACE), Parlamentarna skupštine NATO-a (NATO PA) i Evropski parlament (EP) su utvrdili da zakonski okvir čini odgovarajuću osnovu za održavanje demokratskih izbora.

Izbori su održani u pozadini tekuće političke blokade i općeg razočarenja političkim establišmentom, uz blokiranje nekih ključnih institucija. Najveće stranke na vlasti često su koristile retoriku koja izaziva etničke podjele kao standardni oblik rasprave. Kampanja je općenito bila mirna, međutim, posmatrači su primijetili slučajeve pritiska na zaposlenike u javnom sektoru. Sam proces na dan izbora bio je uglavnom miran, iako je bilo nekih incidenata koji su narušavali proces glasanja na biračkim mjestima i oko njih. Iako je primijećeno da se procedure glasanja uglavnom poštuju, tajnost glasanja često je bila ugrožena, a bilo je i slučajeva da su neovlaštene osobe pratile birače i pomagale
većem broju birača. Posmatrači su na brojnim mjestima negativno ocijenili postupke prebrojavanja, uglavnom zbog proceduralnih nepravilnosti.

“Ozbiljni napori da se uspješno upravlja ovim izbornim procesom trebaju biti popraćeni sličnim naporima da se riješi kontinuirana politička blokada koja i dalje narušava stvarni demokratski razvoj ovdje,” rekao je Pascal Allizard, specijalni koordinator i čelnik kratkoročnih promatrača OSCE-a.

“Očito je sveukupno razočarenje političkim establišmentom, ali primijetio sam napore nekoliko kandidata sa pozitivnom vizijom budućnosti i željom da pokrenu političke i socioekonomske promjene u zemlji, što je pozitivan trend na koji potičem novoizabrane predstavnike.”

Ograničenja prava da se postane kandidat na temelju etničke pripadnosti i prebivališta protivna su i načelu općeg i jednakog prava glasa i međunarodnim standardima za demokratske izbore. Presude i Evropskog suda za ljudska prava i državnog Ustavnog suda protiv diskriminatorne prirode ovih ograničenja ostaju neprovedene.

“Sada kada su građani Bosne i Hercegovine glasali, političari i političke stranke bi ovo trebali vidjeti kao mandat da rade za budućnost svoje zemlje i perspektivu evropskih integracija”, rekao je Stefan Schennach, šef delegacije PACE-a. “Posebno je važno mlađoj generaciji birača dati osjećaj da je njihova budućnost unutar vlastite zemlje. Za to je bitno premostiti jaz između različitih etničkih skupina. Trebalo bi biti dovoljno da se svaki građanin Bosne i Hercegovine identifikuje kao takav bez potrebe za daljnjim navođenjem.”

Učinkovitost zakonskog okvira narušavaju brojni nedostaci, a neuspjeli pregovori između političkih stranaka ostavili su ga bez potrebnih reformi. Ipak, zakonske izmjene od 27. juna dodale su važne zaštitne mjere poput definicije govora mržnje, zabrane zloupotrebe državnih resursa od strane zvaničnika i povećanja novčanih kazni za prekršaje povezane s izborima. Međutim, činjenica da su promjene uvedene tako blizu izbora značila je da se svi mehanizmi provođenja nisu mogli u potpunosti uspostaviti. Daljnje promjene najavljene na dan izbora nisu bile predvidljive u vrijeme glasanja, ostavljajući i birače i kandidate u neizvjesnosti oko punog uticaja glasanja za kantonalnu skupštinu.

„Čini se da su kapaciteti za upravljanje izbornim procesom uspostavljeni relativno dobro u Bosni i Hercegovini“, izjavila je Irene Karalambides, šefica delegacije PS OSCE-a. “Ali stvarno povjerenje u demokratske procese će vjerovatno ostati prividno sve dok državne strukture ne budu odgovorne za volju naroda, a ne za ukorijenjene interese političkih stranaka“.

Uz nekoliko značajnih izuzetaka, žene nisu bile istaknute u kampanji, a kandidatkinje su bile česta meta uvreda i ismijavanja na društvenim mrežama. Dugotrajni rodni stereotipi ostaju, a uloženi napori da se poveća aktivno učešće žena na izborima bili su nedovoljni.

„Juče smo promatrali sveukupno dobro organizirane i konkurentne izbore, uprkos veoma različitim vizijama budućnosti Bosne i Hercegovine. Susreli smo se sa anketarima, uglavnom mlađe populacije i većinom su bile žene, koji su bili posvećeni sprovođenju neometanih izbora. Vidjeli smo kako građani prave svoj demokratski izbor“, rekla je Mimi Kodheli, šef delegacije PS NATO.

„Danas, građani ove zemlje s pravom očekuju da će izabrani političari preuzeti odgovornost i vlasništvo za budućnost svoje zemlje kao i za dobrobit svih građana, za sigurnu i bezbjednu zemlju, za pomirenje, za društveni, ekonomski i demokratski napredak”.

Izborna administracija višeg nivoa uživala je povjerenje izbornih aktera i upravljala izborima efikasno i transparentno. Međutim, postojalo je malo povjerenje u biračke komisije zbog široko rasprostranjenih optužbi da su neke političke stranke mjenjale pozicije kako bi kontrolisale biračka mjesta na dan izbora.

„Ovi izbori su održani u ambijentu izazovnih unutrašnjih i međunarodnih okolnosti“, rekao je Andreas Schieder, šef delegacije EP. “Žalimo što je visoki predstavnik nametnuo promjene u posljednjem trenutku. Sada nakon izbora, Evropski parlament poziva na nesmetano formiranje vlade i na brzu implementaciju svih utvrđenih reformi, uključujući i one izborne, u skladu sa odlukama lokalnih i međunarodnih sudova. Nema vremena za gubljenje“.

Nedostatak javne debate i upotreba retorike koja izaziva podjele, što se takođe ogleda u ograničenom i pristrasnom izvještavanju medija, smanjili su mogućnost biračima da donesu savjestan izbor na dan izbora. Nedavni slučajevi klevete pokrenutih protiv novinara, cyber napada usmjerenih na istaknute medijske kuće kao i zastrašivanje i uznemiravanje novinara stvorili su radno okruženje političkog pritiska ili čak progona.

„Nadgledanje medija, koje je sprovela misija zaključila je da je izvještavanje većine medija o kampanji bilo značajno ograničeno“, rekao je ambasador Peter Tejler, šef posmatračke misije ODIHR.

„To je dalje odražavalo podjelu po etničkim linijama i političku pripadnost. Kao rezultat
toga, birači nisu imali potpune i nepristrasne informacije kada su odlučivali za koga da glasaju. Izbori nisu jednodnevni događaj. U narednim danima, nastavićemo sa posmatranjem postizbornog razvoja kako bismo mogli da napravimo sveobuhvatnu procjenu čitavog izbornog procesa.“.

Međunarodna izborna posmatračka misija za Opšte izbore u Bosni i Hercegovini imala je ukupno 467 posmatrača, sačinjena od 332 ODIHR raspoređena eksperta, dugoročnih i kratkoročnih posmatrača, 84 parlamentarca i službenika PS OSCE-a, 23 iz PSSE, 16 iz PS NATO-a i 12 iz Evropskog parlamenta, navedeno je u saopćenju međunarodnih posmatrača.

POSLJEDNJE DODANO