Međunarodni stručni skup u Tuzli: Doniranje organa u BiH i dalje tabu tema

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Donrostvo u Bosni i Hercegovini još uvijek predstavlja tabu temu o kojoj se minimalno govori, a za to je, prema riječima stručnjaka krivo neznanje. Na edukaciji, kako stručnjaka tako i stanovništva se treba svakodnevno raditi. Zbog toga je danas u Klinici za interne bolesti UKC-a Tuzla održan stručni sastanak ljekara tuzlanske Klinike uz prisustvo ljekara iz drugih bh. bolnica. O temi „Intenzivni tretman donora“ kao gost predavač svoje mišljenje je dao i dr. Željko Župan iz KBC-a Rijeka, koji važi za Klinički centar koji u Hrvatskoj obavi najviše transplatacija organa.

“Cilj ovog našeg boravka ovdje je da sa kolegama iz Tuzle, Sarajeva i Zenice je da razmijenimo iskustva i unaprijedimo donorski sustav u Tuzli i BiH.“, kazao je prof. Željko Župan – KBC Rijeka Hrvatska. 

Prof.dr. Semir Imamović – načelnik Klinike za anesteziologiju i reumatologiju UKC-a Tuzla smatra da su mediji upravo oni koji pomažu da donorstvo kao čin bude shvaćeno i da bude prepoznata njegova važnost,

„Zahvaljući vama medijima i treba nam više ovakvih događaja i sastanaka da možemo reći šta mi to radimo za dobrobit pacijenta, za dobrobit onih ljudi kojima taj organ treba, a nažalost jednom pacijentu to nije više potrebno.“, kazala je dr. Imamović.