Međureligijsko vijeće u BiH: Zajedništvom se može dosta postići za društvenu zajednicu

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

“Značaj jačanja međureligijskog dijaloga u lokalnim zajednicama BiH” tema je konferencije koju je u Sarajevu otvorio predsjednik Skupštine Međureligijskog vijeća (MRV) u BiH Husejin ef. Smajić.

”MRV ostaje duboko povećeno međureligijskom dijalogu u svrhu izgradnje funkcionalnog i pravednijeg društva za sve. Ono se kroz svoj rad, iskustvo i uspostavljenu mrežu djelovanja nameće kao relevantan i pouzdan saradnik, koji pomaže uspostavljanju boljeg društva”, kazao je ef. Smajić.

Izrazio je zadovoljstvo što u radu konferencije učestvuju članovi i aktivisti iz 15 lokalnih odbora za međureligijsku saradnju i vjerski službenici iz BiH u cilju da se promoviraju poruke mira i pomirenja.

”Kroz ovih 15 odbora formiranih po cijeloj BiH provode se aktivnosti programi koji su potvrdili kako se kroz zajedništvo, a istovremeno u punini svojih različitosti može dosta postići za svoju društvenu zajednicu. Još više pokazali su da pozitivna djela i poruke snažno putuju dalje i premošćuju naizgled nesavladive prepreke šireći dobro. U svemu tome možemo da svjedočimo snagu i ljepotu vjere jer nas ona uči da širenjem i činjenjem dobra drugima ustvari činimo dobro sebi”, rekao je Smajić.

Poručio je da su zaštita ljudskih prava i dostojanstva bitno polje djelovanja vjerskih zajednica i crkava u BiH i da svako treba prihvatiti činjenicu da ljudska bića, prirodno različita u svojim religijskim vjerovanjima i uvjerenjima, govoru, ponašanju i vrijednostima imaju pravo živjeti u miru i biti kakvi jesu bez bilo kakve diskriminacije.

Pomoćnica ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH Saliha Đuderija istakla je da se treba omogućiti da religijske zajednice zauzmu pravo mjesto jer imaju značajnu ulogu u svim društvenim kretanjima, pa i procesima pomirenja.

”Drago nam je da će iz ovoga izrasti jedna praktična inicijativa koja će trajati i doprinijeti da i procesi koji su dominantno politički mogu teći jednim mirnijim i drugačijim tokom. Važno je da se neki principi i moralni okviri uspostave unutar procesa pomirenja. U tom kontekstu MRV počinje da mijenja odnos svih strana u BiH”, zaključila je Đuderija.

(RTV Slon/Fena)