Međunarodni promet Tužilaštva BiH – Zaplijenjena opojna droga u Hrvatskoj

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Na lokacijama u Dalmaciji i Istri, zaplijenjena je količina od oko 15 kilograma opojne droge heroin i kilogram amfetamina, koja ne ilegalnom narko-tržištu dostiže cijenu od više od pola milijuna KM. Zaplijenjena je i veća količina eura.

Aktivnosti su provedene u okviru međunarodne operacije koju sa partnerskim institucijama iz Hrvatske i Njemačke, vodi Tužilaštvo BiH, protiv osoba koje se sumnjiče za međunarodno krijumčarenje velike količine teških opojnih droga (heroin), te pranje novca i ulaganje u kupnje vikendica i nekretnina u BiH i regionu.

Provedene aktivnosti nastavak su rada na predmetu međunarodne suradnje protiv osumnjičenog državljanina Bosne i Hercegovine, koji je pod istragom dulji vremenski period, a osumnjičen je da je u više navrata počinio krijumčarenje većih količina opojne droge “heroin” iz BiH prema Hrvatskoj i dalje prema zemljama EU, a koji je lišen slobode 13. listopada / oktobra na području R Hrvatske, gdje je zadokumentirano počinjenje kaznenog djela, a na području BiH izvršen je pretres osobe blisko povezane sa osumnjičenim.

Nadalje, u okviru finansijske istrage, vrše se pretresi i evidentiranje tijekova novca, za koji se sumnja da je korišten za kupnju više vikendica i nekretnina na području BiH i susjednih zemalja.

Akcija je rezultat dugotrajne istrage Tužilaštva BiH i partnerskih institucija i agencija Republike Hrvatske i SR Njemačke, sa ciljem razbijanja lanca krijumčarenja velikih količina teških opojnih droga, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.