-4 C
Tuzla
08.12.2023.

Medžlis IZ Tuzla: Počinje manifestacija „Stazama Poslanika islama“

Povodom nastupanja mjeseca rođenja Božijeg poslanika Muhammeda a.s., Medžlis Islamske zajednice Tuzla tradicionalno priređuje manifestaciju „Stazama Poslanika islama“. Tim povodom danas je  predstavljen je program manifestacije i aktivnosti koje će se održavati u  narednih mjesec dana. Organizatori su naveli da će plan aktivnosti biti nešto drugačiji nego prethodnih godina zbog epidemiološke situacije ali da će se truditi da, u skladu sa preporučenim mjerama, prigodno obilježe ovaj, prema islamskom učenju, mubarek mjesec.

“Ono što će biti najfrekventnija realizacija jesu mektebska nastava i nastava islamske vjerovauke dakle mualimi će obrađivati određene tematske jedinice vezane za životopis Muhammeda a.s a isto tako i vjeroučitelji na svojim časovima vjeronauke. Medžlisi će organizirati najčešće jednu od centralnih svečanosti kao centralnu ali će uz nju biti pratećih aktivnosti kao što su promocije, izložbe, okrugli stolovi, radionice a na drugoj strani će džemati u okviru svojih mogućnosti slične aktivnosti organizirati na nižem nivou.”, najavio je Sead-ef. Seljubac, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva tuzlanskog.

“Imat ćemo i Dan roze mahrame , mevludske aktivnosti u džematima, predavanja, centralna mevludska svečanost u džamiji Kralj Abdullah. Tu su prijemi za različite kategorije ljudi. Između ostalog ove godine smo pripremili za privrednike, za direktore, za učenike generacije. U ovom mjesecu se raspisuje konkurs za stipendiranje učenika i studenata iz fonda Medžlisa IZ Tuzla.”, dodao je hafiz Ahmed-ef. Huskanović, glavni imam MIZ Tuzla.

 

Vezane vijesti

TUZLA