Mektić: Dostavit ćemo Tužilaštvu BiH izvještaj o dešavanjima u Višegradu

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je izjavio novinarima da je danas imao sastanke s predstavnicima nadležnih agencija u vezi s jučerašnjim okupljanjem pripadnika četničkog pokreta u Višegradu.

– Dogovor je da ćemo sav događaj kompletno zadokumentovati, posebno sa stanovišta upućivanja određenih poruka i svega onoga što se čulo jučer u Višegradu, da ćemo o tome vrlo brzo, u narednih nekoliko dana, dostaviti izvještaj Tužilaštvu BiH. Nakon toga očekujemo reakciju Tužilaštva BiH – kazao je ministar Mektić.

Dodao je da su i dalje spremni, u skladu sa daljnjim instrukcijama i zahtjevima Tužilaštva BiH, da postupaju u tom slučaju.

– Ali je činjenica da Tužilaštvo mora donijeti odluku hoće li pokrenuti istragu u čitavom tom slučaju ili neće. To je ono što ćemo mi učiniti – naveo je Mektić.

Po njegovim riječima, razna vrsta paradoksalnih situacija vezano za sve ovo ima i „ovdje se mora naći načina da se neke stvari postave na pravo mjesto u smislu određenih zakonskih rješenja i postupanja raznih institucija“.

– Rekao sam, ako Ministarstvo pravde da dozvolu nekome i donese rješenje o upisu određenog udruženja u Registar udruženja građana, o tome mu izda rješenje, onda ja nemam nikakvog način da utičem na jednu takvu odluku. Oni su onda regularno registrovano udruženje građana i ako onda nadležno ministarstvo unutrašnjih poslova da dozvolu za održavanje tog skupa, šta Ministarstvo sigurnosti može učiniti u tome da spriječi jedno takvo okupljanje i da li mi možemo stornirati nečiju odluku? – kazao je ministar sigurnosti BiH.

Dodao je da se postavlja pitanje ako bilo koje udruženje, pa i ovo udruženje, u svom djelovanju nastupa sa stanovišta ispoljavanja određene vrste ekstremizma, bilo sa nacionalnog, vjerskog i bilo kog drugog stanovišta ili gledišta, onda takvom udruženju treba zabraniti djelovanje i brisati ga iz registra određenih udruženja građana. Ali, dodaje on, to nije nadležnost Ministarstva sigurnosti BiH, to je nadležnost drugih institucija.

Na novinarsko pitanje u vezi s povratkom osoba sa stranih ratišta, kada se može očekivati njihov povratak, ministar Mektić je odgovorio da su provjeravali identitet za određen broj osoba koje se nalaze zarobljeništvu i da su za sada sa sigurnošću utvrdili da dvije osobe da imaju državljanstvo BiH.

– Između ostalog, za njima su raspisane i međunarodne interpolove potjernice i sada radimo na tehničkim detaljima u smislu konkretne primopredaje tih lica. Ne znam datum još uvijek. Pretpostavljam, otprilike, da to može biti i do kraja ovog mjeseca, da se odrede, utvrde svi detalji. Mi ćemo te osobe preuzeti, naše državljane – naveo je Mektić.

Po njegovim riječima, istovremeno kad je raspisana potjernica, njima je od Suda BiH određena mjera pritvora.

– Nakon njihovog preuzimanja mi ćemo ih predati Tužilaštvu i Sudu BiH uz cjelokupnu dokumentaciju koju mi imamo o njihovom djelovanju. Nadam se da će poslije toga te osobe biti procesuirane – kazao je Mektić.

 

 

Izvor: RTV Slon/Fena