Memišević: Holandija nije spremna prihvatiti odgovornost

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Predsjednica Društva za ugrožene narode za BiH Fadila Memišević smatra da je jučerašnja presuda Vrhovnog suda u Holandiji, kojom je utvrđena samo djelimična odgovornost ove zemlje za smrt 300 Srebreničana, očekivana.

”Ova presuda je, moram da kažem, očekivana, jer Holandija nije bila spremna da prihvati odgovornost, a naravno da je, itekako, odgovorna”, kazala je Memišević.

Istaknula je kako je užasan zločin to što su žrtve, koje su u julu 1995. tražile spas u bazi UN-a koju je osiguravao holandski kontingent, protjerane, usprkos činjenici da je Holandija dobila mandat UN-a da čuva te ljude (Srebrenica je onda bila zaštićena zona UN-a).

”Moram da kažem da je na taj način ona (Holandija) suodgovorna za genocid u Srebrenici, jer je omogućila Mladićevim trupama da u krvi Srebreničana uguše tu enklavu”, precizirala je predsjednica Društva za ugrožene narode za BiH.

Podsjetila je je kako niko i nikada ne može mrtve vratiti, kao što ni bol i traumu koje majke i preživjeli nose ne može nikakva materijalna nadoknada olakšati, navodeći kako bi priznanje odgovornosti bila određena satisfakcija.

”Ovo što je potvrđeno je očekivano i to je samo još jedan kamenčić u mozaiku licemjerja svijeta koji je Srebrenicu ostavio na cjedilu”, kazala je Memišević.

(RTV Slon/Fena)