27 C
Tuzla
18.07.2024.

Memorijalni centar Srebrenica: Izvještaj o negiranju genocida zvanični dokument

Memorijalni centar Srebrenica oglasio se povodom odluke Upravnog odbora BHRT-a da ispituje okolnosti vezane za objavu radijskog serijala Izvještaj o negiranju genocida u Srebrenici za 2020. godinu u programu BH Radio 1.

Iz Memorijalnog centra Srebrenica napominju da je ova institucija osnovana od države BiH, te da je Izvještaj zvanični dokument, o kojem javni servisi imaju obavezu da izvještavaju.

Iz MC-a smatraju nedopustivim da se kvazi-istragama o ‘poštovanju procedura’ stavlja pritisak na novinare koji su realizirali izvještavanje o tom dokumentu, uvažavajući sve profesionalne i programske kriterije.

– Tim BHRT-a je bio nosilac profesionalnog izvještavanja o obilježavanju 25. godišnjice genocida u Srebrenici. Upravo je, zahvaljujući Javnom RTV servisu u svijet otišla poruka preko 40 svjetskih lidera o osudi genocida u Srebrenici. Neprihvatljivo je da članovi UO dovode u pitanje poštivanje profesionalnih standarda javnog televizijskog emitovanja u slučaju emitovanja serijala o Izvještaju o negiranju genocida jer time dovode u pitanje ulogu BHRT-a da izvještava o radu i informacijama koje dolaze od zvaničnih institucija i organizacija koje je osnovala država BiH, poručuju iz Memorijalnog centra Srebrenica.

Kako ističu Memorijalni centar Srebrenica neće u tišini posmatrati napade na novinare zbog njihovog rada na objavljivanju praksama koje stoje iza negiranja genocida u Srebrenici.

– Napominjemo, da Izvještaj prvenstveno govori o pojedinicma i organizacijama koje učestvuju u negiranju genocida, te ni u jednom segmentu nije pribjegao diskriminatornim stavovima, govoru mržnje ili bilo čemu drugom što bi moglo dovesti u pitanju najviše akademske standarde u okviru kojih je realiziran od strane stručnjake iz oblasti prava, komunikacija, historije, jezika i sigurnosti – navode iz Memorijalnog centra.

– Institucija je uložila mjesece rada u razvoj Izvještaja, te je preveden na engleski, njemački i turski, uz publikovanje putem akademskih ustanova i organizacija širom svijeta.

S tim u vezi, smatramo nedopustivim da se bilo kakvim aktivnostima vrše pritisci i da iko otima javnu televiziju i putem njenih organa pokušava na mala vrata uvesti sankcionisanje novinara koji se bave tematikom istraživanja genocida u Srebrenici, zaključuju iz Memorijalnog centra.

Vezane vijesti

TUZLA