Memorijalni centar Srebrenica – Otvoren poziv za saradnju s javnim ustanovama

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Memorijalni centar Srebrenica-Potočari Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine raspisao je  Javni poziv za izražavanje interesa za partnerstva i saradnju s organizacijama civilnog društva i javnim ustanovama, a u svrha stvaranja Mreže partnera Memorijalnog centra za potrebe izrade i realizacije Strategije Memorijalnog centra Srebrenica za 2021. – 2025. godine.

Rezultat je to projekta “Istina, dijalog, budućnost” koji Memorijalni centar provodi uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

– U okviru projekta ‘Istina, dijalog, budućnost’ želimo okupiti postojeće partnere, ali i nove koji po svom fokusu rada imaju komplementarna polja interesovanja s aktivnostima Memorijalnog centra. Poziv za izražavanje interesa za saradnju i partnerstva je, u ovom formatu, otvoren za univerzitete, istraživačke centre, muzeje, memorijale, galerije, druge kulturne ustanove te organizacije civilnog društva iz Bosne i Hercegovine i svijeta, a koje imaju adekvatne reference i dokazanu ekspertizu u oblasti istraživanja genocida i drugih ratnih zločina, međunarodnog humanitarnog prava, ili praktična znanja u realizaciji projekata kulture, umjetnosti, izložbi i drugih aktivnosti koje mogu doprinijeti suočavanju s prošlošću – poručio je direktor Memorijalnog centra Emir Suljagić.

Poziv je otvoren do 30. januara ove godine, a zainteresovane ustanove i organizacije trebaju dostaviti svoje kontakt podatke i informacije o relevantnom iskustvu i radu, koje će poslužiti kao temelj za aktivnosti saradnje.

– Sve informacije je potrebno dostaviti na e-mail [email protected] s naznakom ‘Javni poziv za partnerstva’, te će prijavljene organizacije koje prođu selekciju imati pravo učešća u aktivnostima savjetovanja u procesu izrade Strategije Memorijalnog centra za 2021.-2025. godinu, te eventualno i u kreiranju trajnih partnerstava s institucijom – dodao je Suljagić.

Iz Memorijalnog centra Srebrenica naglašavaju važnost planiranih aktivnosti za budući rad institucije.

– Koristim ovu priliku da zahvalim Britanskoj ambasadi u Sarajevu i Vladi Ujedinjenog Kraljevstva zbog podrške ovom projektu, koji nam konačno omogućava da studiozno, strateški i dugoročno pristupimo važnom razgovoru za ovu instituciju, a to je: gdje vidimo ulogu Memorijalnog centra u široj društvenoj zajednici i kako Memorijalni centar može doprinijeti dijalogu o prošlosti, ali i o budućnosti naše zemlje – zaključio je Suljagić, saopćeno je iz Press službe Memorijalnog centra Srebrenica.