Menadžment UKC –a Tuzla nakon smrti porodilje: Tragični događaj je samo vrh ledenog brijega

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Nehumano tretiranje trudnica i porodilja, pa čak i zanemarivanje i smrt optužbe su koje se stavljaju na teret Klinici za ginekologiju i akušerstvo UKC –a Tuzla.

Tučnjave među doktoricama, čupanje za kosu i vrijeđanje naočigled pacijentica, samo je dio javnosti poznatih međuljudskih odnosa u ovoj Klinici koji se itekako odražavaju na položaj i stanje pacijenata. Situacije je svjestan i novi menadžment UKC –a Tuzla koji priznaje da je tragični događaj samo vrh ledenog brijega. Vršilac dužnosti direktora UKC-a Tuzla, poručio je da više neće dozvoliti da na rezultate koje Klinički centar svakodnevno postiže ljagu baca jedna Klinika i to ona u kojoj se rađa život.

„Ja ne znam koliko je puta intervenisalo Ministarstvo unutrašnjih poslova i što je javljeno i što nije javljeno. Koliko je ljudi gore bilo pretučeno, tamo su tukli doktore, doktori su napuštali Klinički centar. Bilo je različitih prijava, otkaza..međusobnih optužbi za seksualno zlostavljanje“, izjavio je Vahid Jusufović, v.d. direktora UKC –a Tuzla.

Sve je kulminiralo 9. marta kada je u ovoj Klinici preminula mlada porodilja čiji je suprug osoblje Klinike optužio da mladoj majci uprkos tome što je vapila niko nije želio ukazati pomoć, jer su uposlenici kako navodi slavili 8. mat. Zbog ove ali i brojnih drugih pritužbi predsjednik Kantonalne skupštine zatražio je da se rad Klinike za ginekologiju i akušerstvo preispita, a odgovorni sankcioništu.

„Ja ispred rukovodstva Skupštine i ja kao čovjek imam pravo da tražim da se nađe krivac. Oformljen je tim koji će preispitati i mora izaći u javnost i suočit se sa nalazom koji bude. Neko je zakazao u tom lancu na Klinici za ginekologiju i akušerstvo“, kazao je Žarko Vujović, predsjednik Skupštine TK.

Dobar dio uposlenika ove Klinike čiji su rad srozali na najgori mogući način, umjesto znanjem i umjećem došao je do posla političkim vezama, dodao je Vujović.

„Zašto se šutilo? Zato što je neko nečiji politički favorit. Ja kao predsjednik Skupštine i ovo rukovodstvo nemamo političke favorite. Moj politički favorit je onaj koji radi svoj posao, a svi oni koji ne rade svoj posao i koji dovode do ovakvih situacija ne trebaju da budu dio nekog procesa u kojem će se odlučivati o ljudskim životima“, poručio je Vujović.    

Za preispitivanje okolnosti pod kojim je došlo do smrti mlade porodilje koja je na svijet donijela zdravo djete oformljena je komisija sačinjena od pet članova. Još ranije je policija izuzela dokumentaciju sa Klinike, a svih 20 uposlenika koji su bili u smjeni za četiri dana koliko je pacijentica boravila na odjeljenju dali su audio izjave. U slučaj je uključeno i Tužilaštvo TK. Kantonana skupština i Ministarstvo zdravstva pozvali su sve koji imaju pritužbe na rad Klinike za ginekologiju i akušerstvo, naročito one koji smatraju da su oštećeni ili da su im nanesene trajne posljedice da se jave ili dostave anonimnu prijavu, jer samo tako oni koji su krivi mogu biti kažnjeni.