„Merhamet“ od početka pandemije koronavirusa do kraja ramazana podijelio više od 1,5 miliona KM pomoći

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Muslimansko dobrotvorno društvo „Merhamet“ je od početka pandemije virusa COVID – 19 do kraja mjeseca ramazana podijelio pomoć vrijednu više od 1,5 miliona KM socijalno ugroženim građanima BiH. Pored 8.000 redovnih korisnika koje svakodnevno hrani u svojim kuhinjama širom BiH, „Merhamet“ je morao brinuti i o brojnim građanima koji su se, zbog izgubljenog radnog mjesta i drugih razloga našli u teškoj materijalnoj situaciji i koji su se u tom periodu svakodnevo obraćali „Merhametu“ za pomoć.

Između ostalog, „Merhamet“ je podijelio 253.000 obroka redovnim korisnicima, čija je ukupna vrijednost iznosila više od 602.000 KM. Tokom ramazana je pripremljeno i podijeljeno oko 20.000 iftara, u vrijednosti od 131.000 KM, kao i 32.800 ramazanskih somuna, vrijednih 27.200 KM. Socijalno ugroženim porodicama „Merhamet“ je podijelio i više od 14.500 prehrambenih i higijenskih paketa, u kupnoj vrijednosti od oko 556.000 KM, kao i 32 tone hurmi, vrijednih oko 70.000 KM.

Pored pomenute pomoći, socijalno ugroženim građanima su podijeljene znatne količine pilećeg mesa i mesnih prerađevina koje je „Merhamet“ dobio od donatora, potom poljoprivredna sjemena, lijekovi, sokovi, voća, povrća i drugih artikala.

– Tokom pandemije virusa korona, a potom i u vrijeme mjeseca ramazana, „Merhamet“, sa svim svojim organizacionim jedinicama širom BiH i u dijaspori, potvrdio je svoju snagu, ali i značaj ove humanitarne organizacije za državu BiH i cjelokupno naše društvo. I pored činjenice da je ponovo izostala pomoć vlasti na svim niovima, osim u pjedinim lokalnim zajednicama, „Merhamet“ je, zahvaljujući povjerenju građana i njegovim brojnim donatorima, uspio u novonastalim okolnostima u svojoj misiji pomaganja i brige o najugroženijim kategorijama stanovništva širom BiH – kazao je predsjednik HO „Merhamet“ MDD Kenan Vrbanjac.

Prema njegovim riječima, „Merhametovi“ timovi, uposlenici i brojni volonteri tokom pandemije i u vrijeme ramazana stigli su na svaku adresu onih kojima je pomoć bila neophodna, iako je pandemija bila u jeku, a na snazi su bile mjere nadležnih institucija,.

– Ponosan sam na sve uposlenike i volontere „Merhameta“ koji su odradili ogroman posao i podnijeli veliku žrtvu, rizikujući da zaraze sebe i svoje porodice. Zahvalni smo i našim organizacionim jedinicama u inozemstvu, pogotovo „Merhametu“ njemačke koji je bio veoma aktivan u prikupljanju pomoći za socijalno ugrožene građane BiH. Zahvaljujem se i našim brojnim donatorima, građanima i pravnim licima, firmama koje su prepoznale rad „Merhameta“ i koji nam godinama ukazuju povjerenje – poručio je Vrbanjac.

Dodao je da „Merhamet“ prati razvoj situacije u BiH te da je spreman i dalje djelovati na sličan način ukoliko se pandemija virusa korona ponovo rasplamsa.