5 C
Tuzla
04.12.2022.

Merhamet otvorio ‘Studentsku kuću’ za studentice slabijeg materijalnog stanja

Muslimansko dobrotvorno društvo Merhamet danas je u sarajevskom naselju Mejtaš svečano otovorilo “Studentsku kuću”.

S ciljem da im olakša školovanje “Merhamet” je u svom objektu ubezbijedio besplatan smještaj i hranu za studentice iz Bosne i Hercegovine i Sandžaka, čije su porodice slabijeg materijalnog stanja.

Predsjednik Merhamata Kenan Vrbanjac kazao je da u projekat “Studentska kuća” uloženo oko 200.000 KM, te da kuća sadrži tri odvojene stambene jedinice.

– Mi smo ovim htjeli da napravimo jednu kućnu atmosferu, da studentice imaju prelijep ambijent za učenje. U kući će biti studentice koje većinom dolaze iz manjeg bh. entiteta i područja Sandžaka. Posebno nam je drago što imamo tri studentice iz Sandžaka. Radi se o djevojkama slabijeg imovinskog stanja ili talentiranoj djeci, a koja nisu u stanju da plaćaju enormno skupe kirije. Pored toga mi ćemo da im ponudimo još neke vrste pomoći – kazao je Vrbanjac.

Najavio je da će Merhamet nastojati da ovim studenticama obezbijedi i stipendije u saradnji sa Gradom Sarajevo, a u okviru ranijeg dogovora sa bivšim gradonačelnikom Abdulahom Skakom.

– Razgovarat ćemo sa gradonačelnicom Benjaminom Karić da grad Sarajevo ovim studenticama obezbijedi stipendije, a ukoliko ne dođe do toga Merhamet će to uraditi preko svog fonda za stipendiranje studenata “Edah Bećirbegović” – dodao je Vrbanjac.

Kapacitet “Studentske kuće” je 15-ak studentica.

Partnerske organizacije projekta bili su su Crveni polumjesec, CRS i Merhamet Njemačke.

RTV Slon/ Fena

POSLJEDNJE DODANO