MI-BOSPO i EBRD potpisali ugovor o kreditu od tri miliona eura

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Evropska banka za obnovu i razvoj odobrila je Mikrokreditnoj fondaciji MI-BOSPO kredit od tri miliona eura koji će biti plasiran za podršku i razvoj mikro i malih biznisa, s posebnim osvrtom na agrobiznis i obrte koje vode žene. U sjedištu fondacije MI-BOSPO potpisan je ugovor predstavnika EBRD-a i MI-BOSPO-a, te je izražena radost što nastavljaju dugogodišnju saradnju i podržavaju razvoj ženskog obrta, a samim tim i razvoj naše zemlje.

”Sretni smo što ćemo ovim kreditom pomoći mikrofinansiranju u BiH, a naročito što smo u prilici da podržimo razne mikro i male poslove, a osobito one koje vode žene. Obzirom da su mali poduzetnici zaista okosnica ove ekonomije, sretni smo što ćemo na ovaj način popuniti ovu šupljinu koja fali u finansiranju kada je riječ o tome”, kazala je Manuela Naessl, direktorica ureda EBRD-a u BiH.

Osnažena žena predstavlja stub i porodice i društva, rekao je ovom prilikom Safet Husić, direktor Mikrokreditne fondacije MI-BOSPO, te dodao da MI-BOSPO kao društveno odgovorna organizacija podstiče poduzetništvo, smanjuje nezaposlenost, doprinosi razvoju društvene zajednice i zaštiti okoliša. Sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj imaju dugogodišnju saradnju.

Saradnja MI-BOSPO-a i Evropske banka za obnovu i razvoj traje od 2007. godine, kada su iz ove evropske institucije ustupljena prva kreditna sredstva koja su bila na raspolaganju ženama za razvoj biznisa u BiH. Novi kredit je usmjeren na razvoj biznisa, posebno za žene u poljoprivredi.

”Mi imamo različite kanale distribucije, različite načine odobravanja kredita, zavisno od iznosa, neki budu završeni za 20 minuta, neki zahtijevaju dan ili dva, ali uglavnom bit će fokus na onim klijentima koji se bave poslovima i daljem razvoju njihovih poslova, eventualno novim zapošljavanjima”, istakao je Husić.

Sredstva za finansiranje mikro i malih biznisa putem kreditne linije MI-BOSPO-a zainteresovanima će biti na raspolaganju već od februara ove godine. U MI-BOSPO-u vjeruju da će na ovaj način pomoći ženama i mladima da razvijaju biznise unutar svoje domovine i da će to uticati na smanjenje odlaska mladih ljudi.