Migranata u Tuzli sve više, Islamic Relief podijelio obuću, odjeću i higijenske potrepštine /FOTO/

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Migranata na autobuskoj stanici u Tuzli, sve je više. Danas je pristiglo 50 novih kojima je ispred Ureda za strance podijeljena obuća, odjeća, a potom su stigli na autobusku stanicu i zauzeli svoje mjesto ispod šatora gdje će provoditi dane i noći. Kako bi dali svoj doprinos ublažavanju migrantske krize, Islamic Relief BiH danas je migrantima u Tuzli podijelio odjeću, obuću i higijenske pakete u vrijednosti od oko 95 hiljada KM.

“Mi ćemo poduzeti sve one aktivnosti koje su neophodne kako bismo ublažili ovu krizu. Također želim da naglasim da Islamic relief radi sa IOM-om kojeg je osnovao UN koji organizovano pristupaju i koju su “Umbrela” za cijeli ovaj humanitarni rad što se tiče migrantske krize. Naravno, Grad Tuzla se suočava s ovim jer je prvi na putu kretanja migranata iz Srbije prema zapadnoj Evropi i mi ćemo dati svoj maksimum da ublažimo ovu krizu i da ljudima izađemo u susret i da pokažemo svoju humanost koju je Evropa i svijet pokazao prema nama za vrijeme rata. “, rekao je Emir Čiča, direktor Islamic Relief BiH.

Pokušavajući odgovoriti na migrantsku krizu koja je zadesila Bosnu i Hercegovinu migrantima u Tuzli pomažu mnogobrojne nevladine organizacije, volonteri i građani, dok Humanitarna organizacija Merhamet već mjesecima unazad za njih ima obezbijeđena dva obroka.

“Merhamet svakodnevno priprema oko 500 obroka, doručak i večeru za migrante u Tuzli. Imamo obećanje Vlade TK, nadamo se da će ispuniti svoje obećanje, očekujemo svaki dan. Mi smo od početka migrantske krize tu, pomažemo migrante u Tuzli, Bihaću i ostalim gradovima u kooperaciji sa Crvenim križom, odnedavno sa Islamic Relief-om s kim smo potpisali protokol o saradnji.”, dodao je Kenan Vrbanjac, predsjednik HO Merhamet.

Mada je očigledno da se država još uvijek nije uhvatila u koštac sa migrantskom krizom, projekcije volontera su da će dolaskom proljeća njih biti još više. Kako starijih tako i mladih, maloljetnih.

“Mi svaki izlaz u medije pokušavamo animirati javnost i pozvati sve ljude da pomognu u pripremi obroka za migrante jer je to nešto nevo što se desilo, tako da kroz donacije migrante njih i hranimo. Jednim dijelom nas i Caritas finansira, oni finansiraju 150 obroka dnevno a mi podijelimo oko 500 obroka.”, dodala je Mensura Husanović, direktorica HO Merhamet Tuzla.