Migranti i krivična djela: Najveća barijera identifikacija i sporazumijevanje

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Identifikacija i jezička barijera dva su glavna problema u slučajevima kada su migranti počinioci krivičnih djela. Upravo sa ovakvim problemom suočili su se tužioci Tužilaštva TK nakon posljednjeg ubistva u Tuzli. 32-godišnji Alžirac izboden je na parkingu robne kuće Tuzlanka, a za ovo ubistvo osumnjičena su dva migranta, također iz Alžira.

”Strašan je bio napad deset ubodnih jako dubokih rana, kako vještak opisuje: zjapeće rane u vrat, leđa, dvije su smrtonosne u srce sa probojem u pluća, smrt je nastupila krvarenjem iz srca u grudnu duplju,” rekao je Dalibor Bingas,  predmetni tužilac Tužilaštva TK.

Nakon što je smrt ustanovljena istražitelji su imali svega dva dana da utvrde identitet, zemlju porijekla te da nadležnom sudu upute prijedlog za određivanje pritvora. A tada je na površinu isplivao rezultat nekordinisanog rada institucija.

”Pretpostavljamo da ovakve probleme imaju i kolege u tužioci u Bihaću. Mi ne znamo kako se rješavaju ovi problemi jer nemamo povezanost krovne institucije to je federalno Tužilaštvo kako bi se jedinstveno postupalo u rješavanju ovih stvar,” kazao je Dragan Radovanović, zamjenik glavnog tužioca Tužilaštva TK.

Osim neusklađenog načina postupanja, istražiteljima je otežala i činjenica da u najmnogoljudnijem kantonu postoji samo jedan sudski tumač arapskog jezika. No, to je bila samo sretna okolnost, jer da kojim slučajem počinilac bio Pakistanac pravosudni sistem bi bio u pat poziciji jer ne postoji registrovan sudski tumač za urdu jezik kojim govore Pakistanci. Sve ove okolnosti ne bi odužile krivični postupak, već ga odvele u sasvim drugom smjeru.

A šta da tog prevodioca arapskog nema da je na godišnjem ili da mu se dogodi nešto?! Mi ništa onda nemamo!”pita se predmetni tužilac Bingas.

No, ipak rješenje su istražitelji i tužilac pronašli u objektivnoj identifikaciji odnosno dostavili su podatke koji govore o fizičkim karakteristima, zatim fotografiju i otiske prstiju. Također, istražitelji su pronašli i nož, dok je, što je specifično za ovakvu situaciju, tužilac svjedoke ispitao pred Sudom kako bi dokazi bili osigurani.

”Sad nam predstoji da vještačimo odjeću koju smo uzeli od migranata zato što bi na njima mogli biti tragovi krvi, imamo i telefone pa ćemo vidjeti možemo li doći do prethodne njihove komunikacije..” objasnio je Dalibor Bingas,  predmetni tužilac Tužilaštva TK.

Ipak, dok se postupak nastavlja, iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona zaključuju da i dalje izostaje sistemski odgovor, iako priliv migranata u našu zemlju traje već duže od godinu dana.  Samo tokom maja, u Tuzlu je došlo skoro 800 migranata, a njihov dolazak vidno se povećava iz mjeseca u mjesec… nije li to dovoljan alarm za institucije ove zemlje?