Migrantima u šumama oko Velike Kladuše i Bihaća prijeti katastrofa

Ilustracija
TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

U divljim kampovima koji se nalaze u šumama oko Velike Kladuše i Bihaća, u šatorima i improvizovanim nastambama od drveta i najlona, još boravi značajan broj migranata, a zbog uslova u kojima žive i koji su pogoršani hladnoćom i snijegom izvjesna je humanitarna katastrofa.

Na ovo su upozorili humanitarni aktivisti navodeći kako je život u sadašnjim okolnostima, po snijegu i niskim temperaturama nemoguć te da su u pitanju životi ovih ljudi.

Podsjećamo da je u proteklom periodu, u šumskim predjelima u blizini granice s Republikom Hrvatskom, formirano mnoštvo ovakvih improvizovanih naselja, u kojima je boravio veliki broj migranata.

Iz ovih kampova oni svakodnevno kreću u gejm, odnosno pokušavaju ilegalno preći na teritoriju susjedne države te potom nastaviti put ka zemljama Evropske unije. “Veliki broj migranata je praktično zarobljen na ovim mjestima, jer je sada mnogo teže ilegalno preći preko granice. Oni traže mjesta gdje mogu boraviti u ovim zimskim uslovima, smještaju se u napuštene kuće, devastirane proizvodne hale, kojih je veliki broj na ovim prostorima, provaljuju u vikendice. Osim nekoliko humanitarnih organizacija koje im dostavljaju hranu i odjeću, o tim ljudima niko ne brine, već su prepušteni sami sebi”, kaže za “Nezavisne” Esad Šabanagić, novinar i publicista iz Velike Kladuše.

Prema njegovim procjenama, samo na prostoru ove općine nalazi se više stotina stranih državljana koji su ilegalno došli u BiH i nemaju smještaja.

U prihvatnom kampu “Miral” u tom gradu trenutno se nalazi više od 800 migranata i kapaciteti tog centra su popunjeni pa se u njega ne primaju novi korisnici.

Alarmantna situacija je i u prihvatnom kampu Lipa, nadomak Bihaća, gdje su migranti također smješteni u šatorima i gdje ne postoje uslovi za boravak migranata tokom zimskog perioda.

Tim povodom se oglasio i Peter van der Auweraert, šef misije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u BiH, te naveo kako situacija postaje nepodnošljiva.

On je istakao kako je potrebno što prije pronaći adekvatno rješenje prije nego što životi budu izgubljeni, a trenutno je u Lipi smješteno oko 1.000 korisnika.

Prema njegovom mišljenju, potrebno je izvršiti pritisak na državnu vlast kako bi se pronašlo rješenje.

Sekretar Crvenog križa Bihaća Salem Midžić kaže kako u šatorima nema grijanja i da su migrantima u zaštiti od zime na raspolaganju samo ćebad i zimska odjeća. Iako su politički zvaničnici Unsko-sanskog kantona od međunarodnih organizacija koje upravljaju kampom tražili da se tamo osiguraju uslovi za zimski boravak, na tom planu ništa nije učinjeno.

U policiji USK kažu kako se dolaskom hladnijeg perioda smanjio priliv migranata u Unsko-sanski kanton, ali da oni povremeno dolaze u većim grupama.

Prema sadašnjim procjenama, oko 1.500 migranata je bez riješenog pitanja smještaja, a dolaskom zime i hladnoća izgledna je nova humanitarna katastrofa u Unsko-sanskom kantonu.

(RTV Slon/Nezavisne novine)