Miholjsko ljeto – Naredni dani sa suncem i visokim temperaturama

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

U narednih pet dana u ranim jutarnjim satima bit će maglovito, a razvedravanje se očekuje tokom dana. Meteorolozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda prognoziraju da će do polovine naredne sedmice biti sunčano uz visoke temperature.

”Na jugu zemlje možemo da kažemo i vruće, uglavnom tu će biti puno sunca i malo oblaka, a već pred kraj naredne sedmice možemo očekivati novo naoblačenje koje će u našu zemlju donijeti nove količine padavina”, kaže Dženan Zulum, meteorolog u Federalnom hidrometeorološkom zavodu.

U narednim danima nastavlja se Miholjsko ljeto. Temperature će biti više od 25 stepeni Celzijusa, što je porast u odnosu na višegodišnji prosjek za ovo doba godine.

”Što se tiče jutarnjih sati oni će biti otprilike od 8 do 12 stepeni, na jugu zemlje i koji stepen veće, dok maksimalne dnevne temperature u svim krajevima naše zemlje, isključujući planine, će biti iznad 20 stepeni do nekih 26 stepeni Celzijusa”, navodi Zulum.

Prema prognozama meteorologa amatera iz regije, oslabljeni frontalni poremećaj će 17. oktobra preći Alpe i mogao bi donijeti više oblaka, međutim u većem dijelu regiona zadržat će se suho vrijeme.

”22. oktobra bi se atmosfera mogla početi destabilizovati nad centralnim Sredozemljem, ali za sada sve to djeluje dosta neubjedljivo i vrlo lako se može desiti da najveći dio mjeseca prođe u stabilnom i vrlo lijepom vremenu uz svježa jutra”, ističe Marko Cubrilo, meteorolog amater.

Biometeorološke prilike tokom sunčanih dana bit će povoljne za sve stanovnike, dok se prilikom pogoršanja vremena očekuju slabije meteoropatske reakcije poput glavobolje i promjene raspoloženja.