20 C
Tuzla
01.12.2023.

Milan Tegeltija: VSTV BiH je 100% posvećen ulasku u EU i dobivanju kandidatskog statusa

Danas je članovima Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH), šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini ambasador Johann Sattler predstavio ključne nalaze Izvještaja o Bosni i Hercegovini za 2020. godinu.

Predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija je poželio ambasadoru Sattler-u dobrodošlicu u VSTV BiH te izrazio zahvalnost za podršku koju je Evropska unija pružila pravosuđu Bosne i Hercegovine, posebno akcentirajući pomoć za izgradnju i rekonstrukciju brojnih pravosudnih institucija, kao i podršku pri zapošljivanju i finansiraju rada sudija i tužilaca u cilju efikasnijeg procesuiranja predmeta ratnih zločina.

U kontekstu posvećenosti i želji za ulaskom Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju, predsjednik Tegeltija je istaknuo da su članovi Visokog sudskog i tužilačkog vijeća 100% posvećeni ulasku u Evropsku uniju i dobivanju kandidatskog statusa.

Zajednička saradnja u reformi pravosudnog sistema u cilju dobivanja kandidatskog statusa naredne godine, dogovorena je nakon diskusije u kojoj su članovi VSTV-a BiH dali svoje komentare na Izvještaj i konstatacije da je neophodna podrška cjelokupne pravosudne zajednice reformskim aktivnostima koje je neophodno realizovati za dobivanje kandidatskog statusa.

Vezane vijesti

TUZLA