Minimalna plata = minimalna penzija

Minimalna plata = minimalna penzija

Objavio: -
siromastvo copy

Gotovo trećina svih zaposlenih u BiH u ovom trenutku radi za zakonom predviđenu minimalnu platu. Taj podatak iznio je Savez samostalnih sindikata BiH kao odgovor političkim elitama na stanje zaposlenosti. Sindikati smatraju da brojni poslodavci varaju državu, te da će zbog minimalne plate ti radnici kasnije dobijati i minimalnu penziju i time, izvjesno je, postati socijalni slučajevi.

Kako sada stvari stoje, čini se da političare ničim nije potresao podatak da u Bosni i Hercegovini preko 200 hiljada radnika za svoj rad dobija zakonom predviđenu najnižu platu. Ona u prosjeku u oba bh. entiteta iznosi ispod 400 maraka ili 200 eura.

 

U BiH je zvanično zaposleno oko 700 hiljada građana, tako podatak prema kojem se za oko trećinu zaposlenih uplaćuju porezi i doprinosi na minimalac, vrlo zabrinjavajući, kaže predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović. Teško je, uopšte dati procjenu koliko od tih radnika zapravo i dobije nešto para dodatno u koverti. Za takvo stanje krivi su poslodavci, ali i rupe u zakonu .

„Na taj način kad uplaćuju minimalac svim radnicima, oni već krše Zakon o radu i kolektivne ugovore jer to čine godinama. Oni mogu to uraditi, isplaćivati minimalnu platu i doprinose, pa čak i manju od minimalne plate ako podaci govore da je firma u teškoj situaciji. To se može tako isplaćivati maksimalno pola godine po grani ili po firmama, a ne godinama. Međutim, to je postalo pravilo, pošto u zakonu ima šupljina po kojoj je obavezno plaćanje doprinosa na minimalnu platu, i onda se hvataju svi te minimalne“, smatra Bajramović.

Minimalac u radnom odnosu – minimalna penzija. Šta to znači u budućnosti za oko 200 hiljada radnika dovoljno je ilustrovati životom penzionera. Predsjednik udruženja iz Tuzle, Gabrijel Jokić kaže da u cijelom tuzlanskom kantonu gotovo dvije trećine penzionera dobija minimalnu penziju.

„To su socijalni slučajevi, to je ispod svakog nivoa normalnog življenja. Đe će čovjek danas živjet sa 326 maraka penzije, pogotovo tamo gdje imaju dva člana ili više u porodici, a još je gora situacija ako ima i neko koga treba školovati. Nije čudo što idu ljudi po kontejnerima i traže da se snalaze,“ priča Jokić.

Poslodavci priznaju da među njima ima onih koji plaćaju doprinose samo na minimalnu platu. Podaci pokazuju da oko 50 posto zaposlenih u zanatstvu prima minimalac, petina je takvih radnika u akcionarskim društvima, a po njihovim tvrdnjama i u državnoj administraciji je oko 10 procenata radnika „na minimalcu“.

Izvor: RTV Slon/Radio Slobodna Evropa