15.5 C
Tuzla
07.07.2022.

Ministar Ujedinjenog Kraljevstva za Evropu u posjeti Bosni i Hercegovini

James Cleverly, ministar Ujedinjenog Kraljevstva za Evropu i Sjevernu Ameriku, boravi danas, 16. juna, u Bosni i Hercegovini, nakon prošlomjesečne posjete ministrice vanjskih poslova UK, Liz Truss. Ministar Cleverly je razgovarao sa ministricom vanjskih poslova BiH, Biserom Turković, o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, širem regionu i Evropu, te naglasio posvećenost Ujedinjenog Kraljevstva miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, suočenim sa malignim ruskim uticajem.

Ministar je, također, razgovarao sa grupom političara iz različitih stranaka u BiH o situaciji u zemlji i potrebi za inkluzivnom politikom, fokusiranoj na budućnosti, te o mogućnosti povratka na konstruktivan dijalog.

Tokom sastanka sa članovima Centralne izborne komisije BiH, Ministar Cleverly je najavio novi projekat koji će finansirati Ujedinjeno Kraljevstvo sa ciljem da poboljša postojeći nizak nivo povjerenja javnosti u integritet i pravičnost izbornog procesa.

Tom prilikom, ministar Cleverly je rekao: „Slobodni i pravični izbori su ključni za bilo koju demokratiju. Građani zaslužuju pravo da biraju svoje predstavnike. Oni trebaju moći vjerovati da njihov glas neće biti zloupotrebljen. Ujedinjeno Kraljevstvo je uvijek bilo snažan prijatelj ove zemlje, pružajući konkretnu podršku reformama koje se provode, i drago mi je da je Ujedinjeno Kraljevstvo u mogućnosti da podrži slobodne i pravične izbore pomažući Centralnoj izbornoj komisiji BiH da nabavi posebni pečati koje će se koristiti za ovjeru izbornih listića i time smanjiti mogućnost izborne prevare.“ 

Tokom svoje prve posjete BiH, ministar Cleverly posjetio je i Zenicu gdje se sastao sa menadžmentom Adriatic Metals, britanske kompanije koja rudari u Varešu, te sa liderima opštine Vareš i Zeničko-dobojskog kantona. Proizvodnja prvenstveno koncentrata srebra i cinka se očekuje početkom 2023. godine. Ove godine, projekat Vareš Silver će biti najveća britanska direktna investicija u BiH, a kada krene puna proizvodnja, očekuje se da će to biti i jedan od najvećih izvoznika u BiH.

U skladu sa opredjeljenjem Ujedinjenog Kraljevstva da sluša i jača glas mladih, ministar Cleverly se sastao sa studentima Univerziteta u Zenici, sa kojima je razgovarao o situaciji u njihovoj zemlji, njihovim nadama za budućnost BiH i očekivanjima vezanim za njihovu ulogu u toj budućnosti.

Na kraju, kako je ministar veliki zaljubljenik u ragbi, pridružiće se treningu Ragbi kluba „Čelik“, najuspješnijeg ragbi tima u zemlji koji ove godine slavi svoju 50. godišnjicu.

Posjeta ministra Cleverlyja se održava nakon prošlomjesečne posjete ministrice vanjskih poslova kada je najavila pokretanje investicija uz podršku Ujedinjenog Kraljevstva u vrijednosti od 100 miliona dolara do 2025. godine, te da će Ujedinjeno Kraljevstvo izdvojiti 2 milijarde funti za izvozno kreditiranje za BiH.

POSLJEDNJE DODANO