-5 C
Tuzla
09.12.2023.

Ministarstvo finansija i trezora BiH – Budžet za 2022. godinu upućen Vijeću ministara BiH

Nacrt Zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2022. godinu upućen je u petak iz Ministarstva financija i trezora BiH Generalnom tajništu Vijeća ministara BiH u proceduru usvajanja.

Nakon što je Vijeće ministara BiH usvojilo Dokument okvirnog budžeta (DOP) za razdoblje 2022- -2024. godina stvoreni su uslovi za usvajanje Nacrta Zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2022. godinu – saopćeno je iz Ministarstva financija i trezora BiH.

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda istaknuo je da je to Ministarstvo u najbržem mogućem roku u datim okolnostima završilo rad na DOP-u i ovogodišnjem budžetu.

– Globalni okvir fiskalne bilance i politika u BiH za razdoblje 2022. -2024. godina usvojen je 30. 3. 2022. godine te je uslijedio rad na dva obimna dokumenta na kojima počiva finansiranje institucija BiH i povrat javnog duga. Dakle, Ministarstvo finansija i trezora BiH je u roku dva mjeseca završilo ovaj zahtjevan posao te očekujemo da se bez poteškoća nastavi dalja procedura usvajanja budžeta – rekao je ministar Bevanda.

Temeljem Ustava i zakona Ministarstvo finansija i trezora BiH je tehnički izvršitelj u procesu donošenja budžeta. Nakon što Vijeće ministara usvoji Nacrt Zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2022. godinu on se upućuje ustavnom predlagatelju – Predsjedništvu BiH, koje utvrđuje prijedlog Zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obveza BiH, poslije čega ga upućuje na usvajanje Zastupničkom domu i Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH – pojašnjeno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

Globalni okvir fiskalne bilance i politika u BiH zadao je okvire za budžet institucija BiH za 2022. godinu koji će iznositi 1.073.600.000 KM od čega su izdvajanje prihoda od neizravnih poreza za nivo BiH 865.500.000 KM, a ostatak su vlastiti prihodi – navodi se u saopćenju.

Vezane vijesti

TUZLA