Ministarstvo odbrane BiH uspješno provodi ”Perspektiva” program

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Vijeće ministara BiH  usvojilo je Informaciju o implementaciji „Perspektiva“  programa tranzicije i zbrinjavanja otpuštenog personala i implementaciji Politike zaštite mentalnog zdravlja i psihosocijalne asistencije u Ministarstvu odbrane Bosne i Hercegovine i Oružanim snagama Bosne i Hercegovine u  2018. godini. 

Data je podrška naporima i aktivnostima Ministarstva odbrane BiH u provođenju programa „Perspektiva“ i Politici zaštite mentalnog zdravlja i psihosocijalne asistencije u 2019. godini

Ministarstvo odbrane više od pet godina uspješno provodi vlastiti “Perspektiva” program tranzicije i zbrinjavanja vojnog personala otpuštenog u skladu sa Zakonom o službi u Oružanim snagama BiH, a uslijed ograničenja godina starosti i dužine vojne službe. U periodu od 2014. do 2018. odobrena su 233 projekta, najviše u oblasti poljoprivrede (125) i biznisa (97).

Istovremeno, ovo ministarstvo od 2016. godine uspješno provodi politiku usmjerenu na izgradnju i jačanje kapaciteta u oblasti zaštite mentalnog zdravlja i psihosocijalne asistencije pripadnika Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH. U prošloj godini 96 pripadnika uspješno je prošlo proces psihosocijalne asistencije i relaksacije.