Ministarstvo privrede TK i BBI banka potpisali ugovor o kreditnim sredstvima za privredu

 

Ministarstvo privrede TK i BBI banka danas su potpisali ugovor o pružanju usluga plasmana kreditnih sredstava uz subvencioniranje dijela kamatne stope privrednim subjektima sa područja Tuzlanskog kantona ukupne vrijednosti više od 27 miliona KM.

 

„Na ovaj način ulazimo u projekat zajednički gdje će BBI banka da obezbijedi 27 miliona KM za privrednike, za mala i srednja preduzeća na području Tuzlanskog kantona, a Ministarstvo privrede će da subvencionira profitnu maržu u ovom projektu tako da će naši privrednici, mala i srednja preduzeća imati priliku da dobiju finansiranja po nula posto i na taj način će imati ambijent koji je bolji nego u zapadno evropskim zemljama“, izjavio je Amer Bukvić, predsjednik Uprave BBI banke.  

 

Ugovorom se pored uslova i načina poslovne saradnje koja se odnosi na plasman kreditnih sredstava od strane Banke privrednim subjektima sa područja Tuzlanskog kantona, subvencioniranja dijela kamatne stope/profitne marže privrednim subjektima sa područja Tuzlanskog kantona od strane Vlade Kantona, definišu i uslovi pod kojima Banka može plasirati kreditna sredstva privrednim subjektima sa područja Tuzlanskog kantona kako bi ostvarili pravo na subvenciju kamate od strane Vlade Kantona, te izvještavanje Vlade Kantona o realizaciji plasmana kreditnih sredstava i subvencionirane kamate i ugovaraju ostali uslovi u cilju realizacije ovog pravnog posla.

 

„Privredu Tuzlanskog kantona više nećemo razvijati na lijepim riječima nego na konkretnim stvarima, a kud će konkretnija stvar nego kreditna linija od nula posto za konačnog korisnika, tj. privrendika u Tuzlanskom kantonu. U kompletnom kreditnom aranžmanu imamo godinu dana grejs perioda, šest godina rok otplate i 0.39% obradu kredita. To znači da privrednik koji podiže kredit od 100 000 KM plaća samo 390 KM obrade kredita, ostalo sve snosi Vlada TK“, kazao je Asmir Hasić, ministar privrede TK.

 

Vrijedi napomenuti da je ovo prvi put u posljeratnom periodu da Vlada TK nudi privrednicim kreditnu liniju uz subvencioniranje kamatne stope od nula posto, čime će nadaju se u reornom ministarstvu doprinijeti razvoju privrede, ali i povećanju stope zaposlenosti i spriječiti odlazak stanovništva. Osim toga, uz pomoć ovih mjera Vlade TK i BBI banke mala i srednja preduzeća sa područja TK bit će konkurntnija i na lokalnom i na međunarodnom tržištu. Podsjećamo da se sredstva namijenjena privrednim subjektima za subvencioniranje dijela kamatne stope ne mogu koristiti kao poticajna sredstva za ugostiteljstvo, proizvodnju oružja i vojne opreme, primarnu poljoprivredu, otvaranje kasina i igara na sreću, te proizvodnju duhanskih proizvoda i alkoholnih pića.