Ministarstvo sigurnosti BiH pozdravlja organiziranje sastanka Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine pozdravlja i smatra veoma važnim odluku rukovodioca Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i organiziranih ilegalnih migracija, glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić, da organizira sastanak Udarne grupe 10.02.2020. godine. Ministarstvo pozdravlja i aktivnosti koje se vode unutar Udarne grupe na imenovanju specijalizovanih tužilaca i istražilaca za borbu protiv trgovine ljudima u svim tužilaštvima i policijskim agencijama. Oni će, kako je planirano, biti uključeni u specijalističku Mrežu tužilaca i istražilaca u okviru koje će razmjenjivati informacije, planirati i provoditi zajedničke akcije, provoditi obuke, vršiti analize slučajeva i iz tih iskustava graditi standarde u svom radu.

Revitalizacija ove Udarne grupe iznimno je važan korak nakon što je Vijeće ministara BiH 23. januara ove godine, usvojilo Strategiju suprotstavljanja trgovini ljudima u BiH za razdoblje 2020-2023.godine.

Ovakvim radnjama nadležnih institucija BiH omogućeno je da sadašnji status BiH  na „Nadzornoj listi 2“ (Tier 2 watchlist), na listi zemalja koje kategorizira Odjel za nadgledanje i borbu protiv trgovine ljudima američkog State departmenta, uz punu pomoć ambasade SAD u Sarajevu i Nj. E. Erica Nelsona, vjerovati je, ostane takav da omogućava nastavak pomoći našoj zemlji po više veoma značajnih i strateških osnova.

Također, ovim bi trebao biti spriječen i eventualni prelazak naše zemlje u status „Nadzorna lista 3“, koji bi bio iznimno štetan po naše međudržavne partnerske odnose, ekonomiju i sigurnosne agencije. Ovakvim odgovornim ponašanjem Vijeća ministara, Ministarstva sigurnosti BiH i Udarne grupe, naša zemlja daje svoj doprinos u borbi protiv planetarne pošasti trgovine ljudima i organiziranog kriminala u ovoj oblasti.

Ministarstvo sigurnosti BiH će nastaviti raditi na veoma obimnom poslu ispunjavanja svih obaveza koje proističu iz Strategije koju je usvojilo Vijeća ministara BiH.