4 C
Tuzla
06.10.2022.

Ministarstvo sigurnosti BiH: Pronaći rješenje za kontrolu kretanja i boravka migranata

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić predsjedavao je radnim sastankom u Sarajevu, na kojem su razmatrane mjere za efikasnije upravljanje ilegalnim migracijama, osiguranja adekvatnog smještaja za migrante, ali i poboljšanja sigurnosnih i drugih uslova za život lokalnog stanovništva.

Na sastanku su uz predstavnike Ministarstva sigurnosti BiH učestvovali i predstavnici Delegacije Evropske unije u BiH, Međunarodne organizacije za migracije (IOM) i Službe za poslove sa strancima BiH. S obzirom da su  Unsko-sanski kanton i Grad Bihać najviše opterećeni migrantskom krizom, skupu je prisustvovao i premijer USK Mustafa Ružnić, komesar policije USK Mujo Koričić i gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.

Fokus je bio na iznalaženju rješenja za kontrolu kretanja i boravka migranata tokom predstojeće zime.

Doneseni su konkretni zaključci vezani za realizaciju zaključaka Predsjedništva BiH o izmještanju migranata izvan naseljenih i urbanih sredina u za to posebno izgrađene objekte.

Uz osiguranje adekvatnih uslova za smještaj migranata i boljom kontrolom njihovog kretanja, poboljšat će se sigurnosni uslovi za lokalno stanovništvo i smanjiti pritisak migranata na općine u zapadnom dijelu BiH.

 

POSLJEDNJE DODANO