Ministarstvo vanjskih poslova: Prvi put u historiji BiH izvršena evakuacija bh. građana

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine obavijestilo je javnost da je prvi put u historiji BiH uspješno realizirana aktivnost repatrijacije bosanskohercegovačkih državljana iz Republike Italije, a na inicijativu kopredsjedavajuće Vijeća ministara i ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković.

”Uvažavajući svu složenost situacije, kako u našoj zemlji, a posebno u pojedinim dijelovima teritorije Republike Italije, Ministarstvo vanjskih poslova BiH je veoma pažljivo i strpljivo, bez uplitanja javnosti u ovaj proces, preduzimalo sve potrebne radnje na pripremi, iniciranju i stvaranju pretpostavki za realizaciju ovog zahtjevnog poduhvata u cilju zaštite zdravlja i brige države za njene građane, a posebno naše mlade državljane, koji su slijedom okolnosti ostali odvojeni od svojih najbližih članova porodice. U proteklim danima, ovaj poduhvat o kome je javnost obavještena tek po samoj najavi leta na relaciji Rim – Sarajevo, bio je propraćen značajnim preprekama i potrebom za danonoćnom koordinacijom svih nadležnih službi na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini”, saopćeno je iz MVP-a BiH.

Navodi se da je specijalnim charter letom prevoznika FLYBOSNIA, po prihvatljivoj cijeni koja je bila velikodušno ponuđena u odnosu na trenutne tržišne uslove, uspješno izvršeno izmještanje 47 bh. državljana, letom u popodnevnim satima na relaciji Rim – Sarajevo.

”Kao što je javnost već informisana, radi se uglavnom o mlađoj populaciji koja se nalazila na sportskim ili edukativnim obavezama u različitim dijelovima Italije, što je dodatno usložnjavalo rad naših vrijednih i požrtvovanih diplomata iz ambasada u Rimu i generalnog konzulata u Milanu koji su bili konstatno angažovani i u stalnom kontaktu sa našim sugrađanima tokom posljednjih dana”, ističe se u saopćenju.

”Ministarstvo vanjskih poslova BiH želi da se ovom prilikom zahvali svim pojedincima i institucijama koje su dale nesebičan doprinos pri realizaciji, kako se ističe, ovog plemenitog poduhvata za dobrobit bh. građana, a posebno Timu za krizne situacije MVP-a BiH, “našim uposlenicima u Italiji, podršci Vijeća ministara BiH na našoj inicijativi, Ministarstvu sigurnosti BiH koje je promptno reagovalo na sve naše upite, te Graničnoj policiji BiH, Međunarodnom aerodromu Sarajevo, kompaniji FLYBOSNIA, kao i svim kriznim štabovima i medicinskom osoblju na svim nivoima vlasti, te medijima koji su pravovremeno izvještavali našu javnost o aktivnostima koje su se provodile na repatrijaciji naših sugrađana koji su se našli u nevolji”, saopćeno je iz MVP-a BiH.