Ministarstvo zdravlja RS: Koronavirus potvrđen kod još dvije osobe

Blood sample with respiratory coronavirus positive
TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Ministarstva zdravlja RS-a saopćilo je danas da je novi virus korona (SARS-CoV-2) potvrđen kod još dvije osobe u Republici Srpskoj (RS), čime se ukupan broj u ovom bh. entitetu povećao na 10.

Riječ je o jednom djetetu i jednoj osobi mlađe životne dobi, iz bliskog kontakta sa juče potvrđenim slučajem muškarca i njegove supruge, a koji su imali bliski kontakt sa osobom kod koje je potvrđen novi virus korona u Sloveniji.

Oni se osjećaju dobro, nalaze se u kućnoj izolaciji, a ljekari Higijensko epidemiološke službe Doma zdravlja Banja Luka će pratiti njihovo zdravstveno stanje, saopćeno je iz Ministarstva zdravlja RS-a.

Trenutno je novim virusom korona zaraženo deset osoba u Republici Srpskoj, od kojih se dvije osobe nalaze na Klinici za infektivne bolesti u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, a osam osoba se nalazi u kućnoj izolaciji. Svi pacijenti se osjećaju dobro i nijedan nije vitalno ugrožen.

U Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom trenutno je 488 osoba, koje su doputovale iz područja zahvaćenih virusom (SARS-CoV-2), a nadzor je završen kod 132 osobe, navedeno je u saopćenju.