21.7 C
Tuzla
24.07.2024.

Ministrica Đapo posjetila farmu Spreča

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo posjetila je danas farmu Spreča u Kalesiji, gdje je razgovarala s vlasnikom Nedimom Čauševićem i direktorom Adinom Fakićem, te izvršnom direktoricom Razvojne banke FBiH Mersihom Slipičević.

Farma Spreča je prva farma u Federaciji BiH na kojoj se gradi bioplinsko postrojenje koje će naredne godine biti pušteno u rad. Ova farma dobila je energetsku dozvolu za izgradnju postrojenja i prva je elektrana koja će kao primarni izvor energije koristiti bioplin proizvoden od otpada s farme.

Bioplinska postrojenja i proizvodnja energije iz bioplina je veoma značajan projekat u BiH s aspekta implementacije Direktive 2009/28/EC, kojom je za Bosnu i Hercegovinu utvrđen obavezujući cilj od 40 posto udjela obnovljivih izvora energije (OIE) u finalnoj potrošnji energije.

Naglašena je i važnost postojanja ovakvog postrojenja i njegov uticaj na smanjenje zagađenja, kao i pozitivni efekti u očuvanju i zaštiti životne sredine i vodnih tokova – saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma, prenosi Ured za odnose s javnošću FBiH.

Vezane vijesti

TUZLA