Ministrova igra za prevlast u policiji: Komesar prvi za “odstrel”

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Početkom ove sedmice, tačnije 17. i 18. decembra, provedena je akcija MUP-a TK i Uprave policije, koja je ocijenjena kao jedna od najsloženijih akcija u ovoj godini, a u okviru koje je uhapšeno 13 osoba, izvršeni su pretresi na više od 50 lokacija na području tri lokalne zajednice, Živinica, Tuzle i Banovića, razbijen je lanac kriminala čijim je članovima glavno zanimanje bilo reketiranje, ucjene, trgovina drogom, nasilničko ponašanje, pranje novca i druga krivična djela. Beriz Kabilović, vođa ove kriminalne organizacije već odavno je poznat policiji, no ovaj put iza rešetaka trebao bi se zadržati dugo. Prije nepunih mjesec dana, 14. novembra pripadnici Uprave policije TK izvršili su pretrese na pet lokacija u kantonu, uhapsili pet osoba. Oni se sumnjiče da su uz upotrebu sile vlasnicima ugostiteljskih objekata i privrednim subjektima vršili ilegalno obezbjeđenje objekata, prisiljavali da čine radnje na svoju, i štetu tuđe imovine. Ovo nisu jedine, ali su zasigurno vrlo značajne akcije provedene samo u posljednjih mjesec dana. Rasjvetljavanje razbojništva nad firmom Belamionix na štetu od 150 hiljada KM, zatim predmet GIKIL i višemilionska šteta, nakon čega je istraga u GIKIL-u i proširena.

“Proveden je i veći broj akcija koje se tiču suzbijanja narkotičkih sredstava, odnosno proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga i u ovom posmatranom periodu možemo reći da je Uprava policije pronašla i oduzela oko 100 kg različitih vrsta narkotičkih sredstava, preko 8000 tableta koje sadrže psihoaktivne supstance, oko 13 litara prekursora.”, rekla je Amra Kapidžić, glasnogovornica Uprave policije TK.

Više od pet kilograma sredstava koja se koriste za obogaćivanje opojnih droga, oružje, municija i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezi sa izvršenjem različitih krivičnih djela. Ne smijemo zaboraviti akciju “Dar” u okviru koje su uhapšena dvojica policijskih službenika zbog primanja dara ili korupcije, nakon čega je protiv istih kod nadležnog suda određena mjera pritvora a oni suspendirani. Borba protiv organizovanog kriminala, trgovine drogom, ubistava, najsloženih oblika kriminaliteta, ucjena i narušavanja sigurnosti fokus su rada Uprave od formiranja. Sve ovo uliva nadu stanovnicima TK da mogu vratiti poljuljano povjerenje u policiju, koja je tu da štiti upravo nas, građane, jer državu čine upravo građani. No realizacija svih nabrojanih kao i mnogih drugih akcija policije u okviru kojih je samo u ovoj godini oduzeto stotinu kilograma droge, uhapšeno na desetine osoba, nisu bile dovoljne Ministru unutrašnjih poslova TK Sulejmanu Brkiću, da direktora Uprave policije Dževada Kormana, na kraju ove godine za rad ocijeni pozitivno. Ministrova ocjena rada prvog čovjeka Uprave policije je 1.

“Ja sam jučer ministra upoznao sa početkom ovih aktivnosti, odnosno da mi provodimo hapšenje odnosno lišenja slobode određenog broja lica, i da radimo pretrese. Jutros sam od strane ministra pozvan, rano jutros, kada mi je saopšteno da sam ja za svoj rad u ovoj godini ocijenjen ocjenom jedan, odnosno negativnom ocjenom.”, rekao je 17. decembra za RTV Slon Dževad Korman, direktor Uprave policije TK.

Odijelo čini čovjeka? 

Mada je Korman početkom godine dobio odličnu ocjenu za rad, za samo nekoliko mjeseci intenzivnog rada, ocjena koju mu daje ministar je sa 5 pala na 1. Statistika ne ide u prilog ovoj ocjeni, a resorni kantonalni ministar kako saznjemo,  kao razloge za lošu ocjenu naveo je ne nošenje uniforme, dolaske i odlaske sa radnog mjesta. Da odijelo čini čovjeka i da je u pitanju površno razmišljanje ministra Brkića, najbolje govori to da sa rukovodeće pozicije želi smijeniti čovjeka koji je prethodno ocijenjen sa najvišom ocjenom. Da su posrijedi ko zna kakve političke igre ili da se dress code komesara ne dopada ministru, da se ne ocjenjuje rad, nego nešto sasvim drugo. No to nije sve, tu je i neznanje  ministra koji očito nije dobro posavjetovan kojim zakonom da se vodi pri ocjeni direktora Uprave policije. Da je tako vjerovatno bi bio upoznat s činjenicom da direktor Uprave policije barem što se tiče odlazaka i dolazaka na posao podliježe malo drugačijem Zakonu od onoga kojeg ministar poznaje. Da je neuk i da se hvatao za slamku ne bi li na mjesto komesara sjeo kadar blizak SD-u, govori i to što je na jednoj od posljednjih sjednica Vlade TK na sva usta govorio o depolitizaciji policije, činovanju, i maštanjima policijskih službenika koji su itekako degradirani, ali je govorio i o tome kako želi poboljšati njihov status i izmijeniti Zakon upravo zbog njih, policijskih službenika od kojih želi maknuti politku i politički utjecaj.

Pismo Visokog predstavnika BiH i ambasadora SAD-a u BiH  

Međutim, da je politici namjera debelo se umiješati u rad policije, svjedoči i pismo Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini i ambasadora Sjedinjenih američkih država u BIH, naslovljeno upravo na ministra Brkića, ali cijelu Skupštinu kantona i premijera u kojem su pozvali poslanike Skupštine da svoje aktivnosti usmjere na očuvanje demokratskih principa i operativne samostalnosti Uprave policije, kao temeljnih, međunarodno prihvaćenih principa policijske službe.

“Bilo kakve izmjene policijskog zakonodavstva trebaju biti u interesu javnosti te bi također trebale biti u skladu sa osnovnim principom nezavisnosti policije. Predložene izmjene Zakona o unutrašnjim poslovima Tuzlanskog Kantona, prijete da potkopaju nezavisnost i profesionalnost policije te bi mogle omogućiti direktnu političku kontrolu nad profesionalnim radom policije Tuzlanskog kantona.”

Uprava policije po zakonu ima finansijsku, operativnu i administrativnu samostalnost, a najveći poslušnik i zagovorač iza zatvorenih vrata, policiju vodi opet u istom smjeru, nastavljajući koracima prethodnika. U prilog ministrovom neznanju ide i to da prema pravilniku ministar komesara ocjenjuje za period trajanja mandata, a to bi bilo nešto više od četiri mjeseca, no ministar velikodušan, pa komesara ocijenio za cijelu godinu. Da se zbroji dva i dva, ovdje se očito radi o trgovini političkim utjecajem i logičan slijed jer prema Zakonu, ukoliko dode do smjene Dževada Kormana, aktuelnog direktora Uprave policije na njegovo mjesto po Zakonu o unutrašnjim poslovima dolazi Nevres Šiljegović, načelnik Sektora uniformisane policije, kadar također novoosnovane stranke socijaldemokrata. Iz igre nije ispao ni nekadašnji komesar Fadil Šljivić.

Komesara još treba ocijeniti zvanično i Nezavisni odbor, ali i njegovi saradnici, uposlenici MUP-a, a kako saznajemo, njihova ocjena je već donesena. I realna je…komesar je zaslužio čistu peticu!