21 C
Tuzla
19.05.2022.

Ministru Blagojeviću prezentovan učenički projekat o opasnostima od mina

Učenici JU MS Elektrotehnička škola u Tuzli prezentovali su danas ministru za boračka pitanja Tuzlanskog kantona Zoranu Blagojeviću projekat pod nazivom Opasnost od mina na području Bosne i Hercegovine. Projekat je praktični dio Civitas programa gdje učenici u svojoj zajednici istražuju problem i mjere javne politike u cilju razvijanja svojih rješenja, koja zatim predstavljaju nadležnim institucijama.

Prezentujući plan aktivnosti koje bi trebale povećati nivo osviještenosti u društvu o opasnosti mina, koje se još uvijek nalaze na velikim površinama širom BiH, srednjoškolci su ukazali na niz problema u ovoj oblasti i demonstrirali veliku posvećenost ovom problemu.

Riječ je o projektu „Ja građanin” kojem se, u sklopu nastavnog kurikuluma predmeta Demokratija i ljudska prava, posvetilo 20 učenika trećeg razreda i koji će prezentovati na predstojećem kantonalnom takmičenju.

Ministar Blagojević pohvalio je projekat koji je, prema njegovim riječima, „urađen kvalitetno i sistematično“ te ponudio pomoć u cilju promocije projekta i osvještavanja o opasnostima kojih je veliki broj građana nesvjestan.

Naša želja za rješavanjem problema mina na teritoriju Bosne i Hercegovine je jaka jer želimo sigurnu budućnost za sve građane i građanke, ali i za sve životinje koje su pronašle svoj dom u šumama i na poljima gdje im prijeti opasnost od neeksplodiranih ubojitih sredstava“, kazali su ovom prilikom predstavnici učenika koji su cijelu školsku godinu posvetili ovom projektu.

POSLJEDNJE DODANO