21.7 C
Tuzla
01.06.2023.

Mirjana Marinković Lepić: Razlog za otkazivanje zajedničke sjednice oba doma Parlamenta BiH je izbjegavanje pitanja koja su sudbinska za BiH i njene građane

Mirjana Marinković-Lepić: Razlog za otkazivanje zajedničke sjednice oba doma Parlamenta BiH je izbjegavanje pitanja koja su sudbinska za BiH i njene građane Zajednička sjednica oba doma Parlamenta BiH koja je trebala biti održana danas je odgođena.

Tim povodom reagovala je zastupnica Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta BiH. „Razlog koji je naveden za otkazivanje sjednice je teška pandemijska situacija. S obzirom na to da se sjednica mogla održati uz poštivanje pandemijskih mjera, navedeni razlog smatramo samo izgovoromkako bi ministri iz Vijeća ministara izbjegli odgovore na pitanja. U prvom redu ministrica vanjskih poslova Bisera Turković koja je dužna najveći broj odgovora.Šta je urađeno po pitanju:-nabavke vakcina, -NATO integracija, -obustavljanja izgradnje odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, -osiguravanja da visina mosta kopno-Pelješac zaista iznosi 55 metara,samo su neki od odgovorakoje je ministrica dosad uspješno izbjegavala datii, sve su prilike, tako će i nastaviti.

Tu su i pitanja za druge ministre. Na primjer za ministra odbrane Sifeta Podžića zašto je glasao protiv Komisije za saradnju s NATO-om. Ili za predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltiju zašto još nije počela provjera diploma u institucijama BiH s obzirom na činjenicu da je Predstavnički dom tu inicijativu usvojio prije godinu dana.Nabrojana pitanja su samo dio onoga što smo mi, zastupnici Naše strankedanas trebali postaviti.Izbjegavanje današnje sjednice izraz je straha vladajućih od suočavanja građana s istinom, ali i beskrajnog njihovog potcjenjivanja jer, kakvi god da su odgovori, oni se u nekim stvarima tiču doslovno njihovih života.Važno je napomenuti da postoji obaveza da se zajedničke sjednice održavaju jednom godišnje i da je ovo već treća godina kako se to izbjegava. Ako je ove godine razlog pandemija, šta je razlog neodržavanja prethodne dvije sjednice?

Vrijeme je konačno da se javnost ozbiljno pozabaviignoriranjem građana od strane vlasti i da takvu vlast natjeramo da se suoči s vlastitim neradom i nemarom te sankcijama koje iz toga proizilaze.“

POSLJEDNJE DODANO

error: Upozorenje: Zaštićen sadržaj!!