Mirni protesti “Majki Srebrenice“ u znaku presude Vojislavu Šešelju

Mirni protesti “Majki Srebrenice“ u znaku presude Vojislavu Šešelju

Objavio: -

Za žene okupljenje u Udruženju „Majke Srebrenice“ danas je bio veliki dan. Osim što se svakog 11. u mjesecu simboličnom šetnjom kroz Tuzlu  prisjećaju stradalih u stravičnom genocidu u Srebrenici noseći njihove slike i jastučiće sa izvezenim imenima, danas je i dan kada je po ko zna koji put pravda bila na ispitu. Nijedna presuda, kako kažu ne može umanjiti njihovu bol i vratiti im izgubljene članove porodice, ali kazna za zločince trebala bi bit satisfakcija za preživjele žrtve genocida i poruka da se nikada nigdje nikome ne ponovi Srebrenica!

Srebreničanka Nura Begović u genocidu u Srebrenici izgubila je 16 članova uže porodice. Za kostima jedinog brata još uvijek traga.  Prisjeća se 16. aprila 1992. godine kada je lično svjedočila Šešeljovom ulasku u grad i zločinima koji su uslijedili.

„Znam tačno, imao je naočale, prošao je u tim blindiranim vozilima, sa paravojnim jedinicama, sa kokardama, sa puškama pored same moje kuće u kojoj sam živjela u Potočarima. Bila sam u šumi i govorili su stigla je pomoć, stigao je Šešelj. To sam živi svjedok. Jel to nije progon? Jel to nije protjerivanje? Jel to nije genocid?, izjavila je Nura Begović, preživjela žrtva genocida u Srebrenici.

Prvostepena oslobađajuća presuda vođi srbijanskih radikala kod žrtava u BiH dočekana je sa nevjericom i razočarenjem, a činjenica da je na slobodi dok se kosti njihovih najmilijih traže po masovnim grobnicama gora je od bilo čega, tvrde Srebreničanke.

„Ovo je zaista sramno, bruka za sud! Bruka za Hag! Ne kažem ja da oni nisu radili i da nije bilo pomaka, ali nije trebalo ukinuti sud i nije ga trebalo pustiti na slobodu“, kazala je Nura Begović, preživjela žrtva genocida u Srebrenici. 

Ideja Velike Srbije, etničko čišćenje, huškanje na rat, proizvodnja mržnje, paravojne jedinice, sve u sklopu organiziranog zločinačkog poduhvata iza kojih stoji tadašnji režim Srbije, kontinuitet su koji održava i sadašnja vlast u Srbiji time što dozvoljava Vojislavu Šešelju da se ruga žrtvama, tvrde u Udruženju Žene u crnom koje su danas doputovale u Tuzlu kako bi dale podršku ženama Srebrenice.

„Za nas je ovo veoma dirljiv i važan čin odgovornosti i solidarnosti prema žrtvama zločina počinjenih u naše ime. I za nas je ovo dug koji imamo prema žrtvama i oblik aktivne podrške ženama koje traže da se istina o nestalima sazna“, izjavila je Staša Zajović, predsjednica nevladine organizacije“Žene u crnom“- Beograd.

Osim Žena u crnom, podršku Ženama Srebrenice dale su i žene iz medžlisa iz Brčkog i Kladnja, učenici JU Mješovite srednje saobraćajne škole i nekolicina građana Tuzle.

„Došli smo danas ovdje da bi podržali majke iz Srebrenice da bi bili uz njih u ovim teškim danima i očekujemo i nadamo se da će pravda biti zadovoljena što se tiče presude i mlađe generacije sve manje znaju o tome što se dogodilo, ali mi što znamo trudićemo se da prenesemo mlađima da se nikad to ne zaboravi“, kazala je Alma Saletović, učenica JU Mješovita srednja saobraćajna škola Tuzla.