11 C
Tuzla
27.09.2023.

Mirsad Hadžikadić: Ideju zla i etničkog etiketiranja nastavlja načelnik policije u Prijedoru!

Predsjednik Platforme za progres Mirsad Hadžikadić osvrnuo se u saopćenju na obilježavanje Dana bijelih traka u Prijedoru. U saopćenju se navodi:

”Poštovane porodice žrtava, građani Prijedora i Bosne i Hercegovine, neka naše dostojanstvo i istina nadjačaju njihovu sramotu.

Danas, 30 godina nakon izricanja fašisoidnog dekreta upućenog putem Radio Prijedora, čije riječi odzvanjaju našim sjećanjima, umjesto izvinjenja i pokajanja, uslijedile su nove provokacije i obezvrijeđivanje žrtava od strane lokalnih vlasti i policije koji su zabranili tradicionalnu povorku “bijelih traka”, kojom se obilježava sjećanje na jednu od najmračnijih epizoda rata u Bosni i Hercegovini, u kojoj je zvjerski ubijeno 3176 osoba.

Usporedbe radi, zamislimo da se porodicama stradalih u Auschwitzu zabrani obilježavanje sjećanja na žrtve holokausta. Kako bi Evropa i svijet reagovali? Zašto danas, kao ni ‘92. nema reakcije?

Riječ je o civilizacijskoj provaliji i sramotnom odnosu koji je ekvivalentan onom iz 1992. godine. Okolnosti su drugačije, ali obrasci ponašanja su identični.

Ideja zla i etničkog etiketiranja, nažalost, još uvijek živi”.

Vezane vijesti

POSLJEDNJE DODANO