Mirza Delibašić – veliki sportista i još ”veći” čovjek

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Na današnji dan rođen je Mirza Delibašić, jedan od najboljih košarkaša i sportista Bosne i Hercegovine i Jugoslavije.

Rođen je 9. januara 1954. godine u Tuzli. Kao četrnaestogodišnjak, postao je pionirski državni prvak u tenisu. U košarkaški klub Sloboda došao je 1968. godine i tu ostao do 1972. godine, kada je prešao u sarajevsku Bosnu, u čijem dresu je odigrao 700 utakmica i postigao približno 14 hiljada koševa. Dosegao je vrh košarkaške Evrope upravo sa Bosnom, bio prvak svijeta, te olimpijski prvak. Mirza je također bio jedna od najvećih zvijezda Reala iz Madrida, a kao selektor reprezentacije BiH, 1993. godine ostvario je dosad najveći uspjeh bh. košarke na evropskim prvenstvima, osvojivši osmo mjesto. Pored blistave sportske karijere, Mirza Delibašić Kindže bio je ”veliki čovjek”, kažu njegovi prijatelji. Prisjećaju se vremena koji su provodili s njim.

”Šetali smo malo kroz grad i naišli su naši Tuzlaci, studenti u Sarajevu tih godina, i onako zbog veličine Mirze Delibašića, oni su se kao malo postidili, pa da se ne bi javljali, da se ne bi prijavljivali, prolaze kraj nas i onda Mirza mangupski, kao što je uvijek bio laf, kaže halo mi se to ne znamo. To je jedna anegdota i jedna veličina Mirze Delibašića”, priča Mirza Berbić, prijatelj Mirze Delibašića.

Svoje priznanje, malim gestom na dan rođenja ovog velikana odali su profesori i studenti Fakulteta za tjelesni odgoj i sport Univerziteta u Tuzli. Prikazana su dva kratka filma o životu i djelu Kindžeta, te postavljene fotografije ovog sportiste u prostorijama Fakulteta.

”Cilj nam je svaki student fakulteta sporta kroz svoj studij i kroz vannastavne aktivnosti upozna se sa ovakvim genijalcem koji je rođen u Tuzli 1954. godine. Iskoristili smo priliku da je danas 65 godina njegovog rođenja i nadam se da će ova aktivnost inicirati puno veće projekte”, navodi prof. dr. Vlatko Šeparović, dekan Fakulteta za tjelesni odgoj i sport Univerziteta u Tuzli.

Mirza Delibašić dobitnik je mnogih sportskih i društvenih priznanja. Ovaj velikan preminuo je 8. decembra 2001. godine u Sarajevu. Kako bi se gradovi, prvenstveno u kojima je rođen i preminuo odužili Kindžetu, ulice u Sarajevu i Tuzli nose njegove nazive. Dvorana u sarajevskoj Skenderiji danas nosi naziv Dvorana Mirza Delibašić. Sa Fakulteta za tjelesni odgoj i sport tuzlanskog Univerziteta navode da će uputiti inicijativu da se u Tuzli izgradi spomenik posvećen jednom od najboljih bh. sportista. Na dan rođenja Kindžeta, večeras će u dvorani Mejdan biti odigrana utakmica između Slobode, nekadašnjeg Mirzinog tima i Gradine iz Srebrenika. Bit će ovo prilika za tuzlansku ekipu da se prisjeti svog najboljeg košarkaša svih vremena.