26.7 C
Tuzla
23.07.2024.

Misa ponoćka u Tuzli: “Nema Božića bez mira i pomirenja”

U Franjevačkom samostanu sv. Petra i Pavla u Tuzli sinoć je održana misa ponoćka. Na ovoj misi pripadnici katoličke vjeroispovjesti dočekali su Božić, jedan od dva najvažnija kršćanska blagdana kojim se slavi rođenje Isusa Krista. Ovaj blagdan vjernici po običaju dočekuju u krugu svoje porodice i najbližih prijatelja.

Fra Željko Nikolić, gvardijan Franjevačkog samostana poručio je okupljenim vjernicima da ih prati mir, blagostanje , naročito zbog toga što živimo u vremenu kada se društvo okrenulo pogrešnim vrijednostima.

„Božić pjeva pjesmu mira ali ratna industrija i dalje gomila oružje, a sve su glasniji ljudi koji spominju strašne stvari od kojih se svakom čovjeku ledi krv u žilama. Mir želi dijete u igri , otac i majka u kući i svi građani i svi narodi svijeta. Mir, braćo i sestre u ovoj našoj domovini, crkvi i u svijetu nema alternativu. Mir koji nam donosi tek rođeno dijete Isusa“ rekao je fra. Željko Nikolić, gvardijan Franjevačkog samostana sv. Petra i Pavla

Tokom svog pripovjedanja tuzlanski gvardijan vjernicima je  kazao da je Božić blagdan kada trebamo spoznati pravu i istinsku vrijednost Božića i da njegove vrijednosti trebamo osjetiti u našim srcima.

 

„Za mnoge je ova noć samo veselja, noć davanja i primanja darova i čestitki, noć troškova i možda uživanja. Ako je samo to svrha i cilj onda braćo i sestre ne slavimo Božić. I što više Božić slavimo na vanjski način sve više se gubi vjerski značaj i onaj lijepi osjećaj u duši. Rekao sam da nema Božića bez radosti, ali ovo je najvažnije, nema Božića bez mira i pomirenja“ dodao je fra. Nikolić.

Božićna misa u Tuzli okupila je veliki broj vjernika, koji su s e okupili da u radosti i zajedništvu proslave praznik rođenja Isusova, a Božić je dočekan sa porukom da svoja srca ispunimo radošću, mirom, istinskim vrijednostima i ljubavlju prema svim ljudima dobre volje.

 

 

 

 

Vezane vijesti

TUZLA